Miro Lazović: Dolazak na proslavu Dana RS-a negiraće Vučićeve izjave o boljim odnosima s BiH

F
FENA
25.12.2015. u 16:22
0
91
Miro Lazović: Dolazak na proslavu Dana RS-a negiraće Vučićeve izjave o boljim odnosima s BiH
0
Miro Lazović:  Dolazak na proslavu Dana RS-a negiraće Vučićeve izjave o boljim odnosima s BiH Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Miro Lazović smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić najavljenim dolaskom na proslavu Dana Republike Srpske (RS) negira sve ohrabrujuće izjave i konkretne aktivnosti koje je učinio u cilju boljih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.
"Najavljeni dolazak premijera i njegove vlade problematičan je s više aspekata. Kao legalista i premijer druge države, morao bi poštovati odluku Ustavnog suda BiH kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u RS-u. Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni RS-u ni srpskom narodu u cjelini. Koliko god se trudili da opravdaju 9. januar kao dan RS-a, hipoteka tog datuma je preteška za budućnost srpskog naroda, dok su politički kreatori tog datuma redom haški osuđenici", izjavio je Lazović prema današnjem saopćenju SDP-ovog sekretarijata za informisanje.

Nakon što u martu iduće godine Haški tribunal donese presudu Radovanu Karadžiću kao prvom predsjedniku RS-a, a nešto kasnije Ratku Mladiću kao vojnom strategu tadašnje vojske RS-a, onda će sudbina RS-a po međunarodnim konvencijama biti upitna i neizvjesna. O svim ovim činjenicama premijer Srbije bi morao voditi računa, mišljenje je Mire Lazovića.


Komentari (91)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: