|

Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela: Hrvatima dati izbornu jedinicu

Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela: Hrvatima dati izbornu jedinicu
55
A. D.
21.8.2019. u 08:17
275
komentara
55

dijeljenja
Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela: Hrvatima dati izbornu jedinicu Foto: Patrik Maček/PIXSELL
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.
"BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima", rekao je Kovač za Radio-televiziju HercegBosne iz Mostara.

Tako je ovaj utjecajni hrvatski političar ponovo u eter ubacio kontroveznu temu zvanu "treći entitet", koja je u međuvremenu u bh. političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, Kovač je najavio kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na što ga pozivaju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, dodao je Kovač.

Ipak, naglasio je da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari u BiH. Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu brinuti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava", rekao je Kovač.
Prijavi grešku


Komentari (275)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...