Nastavak saradnje
27

Miro Kovač: Granica između BiH i Hrvatske je definirana, nema potrebe otvarati Pandorinu kutiju

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Granica između BiH i Hrvatske je definirana ugovorom koji su potpisali tadašnji predsjednici dviju država Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, on se provodi i nema potrebe za otvaranjem Pandorine kutije, poručio je danas Miro Kovač, šef delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, koja boravi u posjeti BiH.

Kovač je nakon sastanka s Nerminom Kapetanović, predsjednicom Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH, kazao kako je potrebno mnogo više kontakata između parlamenata dviju država i visokih dužnosnika kako bi se rješavale nesuglasice kojih će uvijek biti.

"Tamo gdje nema dijaloga, nema ni mogućnosti za iskorak. Razgovarali smo o tome da nismo samo formalno susjedna država koja sebe naziva prijateljskom, već mi to zaista tako i osjećamo i naš duh je pozitivan. Smatram i lično sam uvjeren da bez pozitivnog duha nema ni mogućnosti da riješimo neke probleme. Kad ponekad čujem neke komentare na relaciji Zagreb - Sarajevo gdje se pokušava imputirati da ništa ne valja i da su odnosi narušeni, to odbacujem i to nije tako. Naši narodi su intenzivno povezani narodnosno, privredno, kulturno, geografski i infrastrukturno. Upućeni smo jedni na druge i glupost je širiti negativnu energiju. Mi moramo sarađivati, htjeli to ili ne", kazao je Kovač.

Poručio je kako je u dijelu o rješenju pitanja granice između BiH i Hrvatske kazao kako je to samo trošenje vremena, jer je to otvaranje Pandorine kutije.

"Postoji ugovor i primjenjuje se. Nema smisla to otvarati i mislim da bi to bilo štetnije za BiH nego za Hrvatsku i nije racionalno", istakao je.

Poručio je kako Hrvatska želi da BiH bude funkcionalna i pravna država te da se od političkih aktera koji predstavljaju narode i građane očekuje da provedu odluku Ustavnog suda i naprave izmjene Izbornog zakona kako bi se omogućila ravnopravnost svih naroda.

"Ljudi u BiH žele napredak, žele se priključiti evropskoj i atlantskoj porodici, neki malo više, neki malo manje, ali žele biti dio svjetskih i evropskih tokova. Da bi se moglo pristupiti EU, što će donijeti trajnu stabilizaciju, potrebno je da država bude funkcionalna i pravna. Hrvatska će kao susjedna država koja ima odgovornost prema BiH biti konstruktivna i pomagati da se to što prije ostvari", kazao je.

Predsjedavajuća bh. komisije Kapetanović kazala je kako je sastanak bio uspješan i konstruktivan te da će ove dvije komisije nastaviti sarađivati.

"Hrvatska je pružila podršku u usvajanju strategije za Zapadni Balkan ističući značaj ekonomske i vanjskotrgovinske saradnje dviju zemalja, koja je na najvišem nivou i povećava se iz godine u godinu. Razgovarali smo o otvorenim pitanjima kao što je rješavanje granice između BiH i Hrvatske, Pelješki most i pravo BiH na slobodan pristup otvorenom moru, neriješeno pitanje državne imovine BiH u Hrvatskoj, odlaganje nuklearnog otpada na granici dviju država i pitanje 14.000 radnika koji su izgubili radno-pravni status u Hrvatskoj tokom proteklog rata. Došli smo do zaključka o spremnosti hrvatskih kolega da aktueliziraju ta pitanja u Saboru i s predstavnicima vlade", kazala je Kapetanović.

Predstavnici oba odbora dogovorili su nastavak saradnje te uzvratnu posjetu bh. delegacije u Hrvatskoj za koju će termin biti naknadno dogovoren.