Podrška narodu Palestine
771

FOTO+VIDEO / Mirnom šetnjom Sarajevom i parolama protiv nasilja u Gazi

Klix.ba
(Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
((Foto: Almir Panjeta/Klix.ba))
Više stotina demonstranata protestovalo je u petak u Sarajevu protiv nasilja u Gazi noseći zastave palestine, transparente i uzvikujući parole u mirnoj šetnji od Begove džamije do BBI Centra.

Nakon što su demonstranti okupili ispred Begove džamije, noseći zastave Palestine, transparente i uzvikujući parole podrške Palestini i protiv Izraela i izraelske ofanzive na pojas Gaze u kojoj su proteklih dana stradali brojni civili među kojima žene i djeca.

"Free, free, Palestine, down, down Israel!" (Sloboda Palestini, dole Izrael) bila je najčešće ponavljana parola tokom mirne šetnje organizirane u znak protesta. Demonstranti su prošli kroz Ferhadiju i Titovu ulicu, nakon čega su došli do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva ispred kojeg se nisu zadržavali, već su prešli na plato ispred BBI-a gdje su im se obratili predstavnici organizatora protestne šetnje, kao i predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko - Palestinsko prijateljstvo Avdo Hebib.

"Moramo dići glas protiv nasilja i ubijanja u Gazi, ali i biti svjesni da većina naroda Izraela ne podržava režim pod čijom komandom se dešava nasilje nad palestincima u Gazi", kazao je Hebib. Osim poruka narodu palestine, upućene su i poruke podrške narodu Sirije te kritike režimu Bašara Al Asada.