Načelnik Kaknja
82

Mirnes Bajtarević: Industrijski smo centar BiH, a vizija nam je promocija turizma

E. M.
Mirnes Bajtarević (Foto: E. M./Klix.ba)
Mirnes Bajtarević (Foto: E. M./Klix.ba)
Općina Kakanj će u subotu obilježiti Dan općine, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Mirnesom Bajtarevićem koji je kazao da ovaj već 20 godina industrijski centar svjedoči novim kretanjima.

Bajtarević je kazao da je Kakanj već stotinu godina industrijski centar BiH te da tri velika industrijska subjekta godinama kreiraju način života i privrednog kretanja.

"Ipak u posljednjih 20 godina svjedočimo novim kretanjima, razvoju privatnih biznisa i poduzetničke svijesti koja je rezultirala formiranjem mnoštvom značajnih kompanija koje su postale regionalno zastupljene i prepoznatljive. Općina je taj zamah prepoznala kvalitetnim poticajnim politikama želeći biti partner privrednoj zajednici", kazao je načelnik Kaknja.

Dodao je da je pored privrede značajan razvoj i poljoprivrede te da zajedno s tim rade na unapređenju turističkih kapaciteta u ruralnom, planinskom i kulturno-historijskom turizmu.

Pojasnio je da bogatstvo značajnim spomenicima, planinskim područjem i vrijednim ljudima prepoznato od mnogih te da Kakanj radi na unaprijeđenju turističke ponude i sadržaja.

"Uz podršku Vlade FBiH i Vlade ZDK, Općina Kakanj u ovom trenutku investira u izgradnju potpuno novog skilifta na planini Ponijeri, kao jedinom skijalištu u Zeničko-dobojskom kantonu. Vrijednost investicije je 2,2 miliona KM te će ona omogućiti dalji razvoj planinskog turizma i promociju turističkih potencijala Kaknja. Ipak, i pored zimske ponude želimo raditi i na cjelogodišnjem turizmu. Posebno želimo promovisati Kraljevu Sutjesku kao jedno od najznačajnijih područja u BiH bogatu kulturno-historijskim spomenicima, činjenicama hiljadugodišnje bosanske opstojnosti i državnosti i vrijednim domaćinima", kazao je Bajtarević.

Na kraju je naglasio da je vizija da Kakanj bude moderna i privredno prosperitetna općina sa efikasnim i održivim korištenjem prirodnih i drugih resursa.

"Ugodna za život i rad, koja pruža jednake mogućnosti za svakoga, a zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju, smatramo da će Kakanj i u narednom period koračati ka novim uspjesima i novom razvoju", zaključio je Bajtarević.