{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirnes Ajanović: Faruku Balijagiću je presuđeno prije suđenja

1.10.2015. u 10:21
105
49
Mirnes Ajanović: Faruku Balijagiću je presuđeno prije suđenja
105
Mirnes Ajanović: Faruku Balijagiću je presuđeno prije suđenja
Mirnes Ajanović
Mirnes Ajanović, advokat Faruka Balijagića, oglasio se danas povodom postupaka sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenka Ružića.
"Kao branitelj osumnjičenog Faruka Balijagića obavještavam javnost da je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenko Ružić zvanično priznao u sudskom Rješenju od 28. 9. 2015. godine (broj: 09 0 K 024169 15 Kpp 20) - da je sudsku odluku o određenju mjere pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu izradio prije početka sudskog ročišta", napominje Ajanović.

On ističe da u sudskom Rješenju sudija Jasenko Ružić konstatuje:

"Obzirom da se u žalbi branioca osumnjičenih advokata Mirnesa Ajanovića navode okolnosti pod kojim je rješenje o određivanju pritvora urađeno ranije i to prije završetka ročišta po izjašnjenju osumnjičenih o pritvoru...".

Također, Ajanović citira sudiju koji na strani pet navodi:

"Stoga je rješenje o određivanju pritvora od 18. 09. 2015. godine moralo biti pripremljeno ranije".

Ajanović tvrdi da navedeno "dokazuje brutalnu povredu Evropske konvencije iz člana 6. Pravo na pravično suđenje, a u vezi sa članom 5. Pravo na slobodu, uz nezapamćenu povredu Zakona o krivičnom postupku FBiH."

"Nikada nigdje, u cijelom svijetu, koliko je poznato, nije se dogodilo da sudija presudi prije suđenja, odnosno da donese sudsku odluku o pritvoru prije nego što je održano zakonom propisano obavezno suđenje! Postupajući sudija u daljem tekstu sudskog Rješenja navodi, citiram: 'Pri tom sudija za prethodni postupak navodi da su ispoštovane odredbe člana 145. stav 2. ZKP-a FBiH, koje propisuju da pritvor određuje rješenjem sud na prijedlog tužioca a nakon što prethodno sasluša osumnjičenog na okolnosti razloga zbog kojih se pritvor predlaže, a što je i učinjeno održavanjem ročišta dana 18. 9. 2015. godine', završen citat. Dakle, sudija Jasenko Ružić smatra da su zakonska prava Faruka i Ade Balijagića da prethodno budu saslušani - u potpunosti ispoštovana, jer je sudija prije sudskog ročišta izradio sudsko rješenje o pritvoru - a zatim odslušao Balijagiće na sudskom ročištu", ističe Ajanović.

Napominje da je evidentno da su "brutalno povrijeđene procesne norme vođenja sudskog postupka, zbog čega je podnesena i disciplinska prijava protiv postupajućeg sudije Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kako bi se sankcionisao nezapamćeni pravosudni skandal i kršenje ljudskih prava nezakonito pritvorenog Faruka Balijagića i njegovog sina".

"Naprijed navedeno ukazuje i na osnovanu sumnju u montiranost postupka u cilju nezakonitog pritvaranja, posebno uzevši u obzir činjenicu da su Faruk Balijagić i njegov sin pritvoreni isključivo na osnovu kontradiktornih iskaza nekoliko lica koja su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela", zaključuje Ajanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: