BiH
1

Ajanović: Balijagićima je ukinut pritvor, ali uprkos tome nisu pušteni na slobodu

Klix.ba
Advokatu Faruku Balijagiću i njegovom sinu Adi ukinut je pritvor nakon što je Žalbeno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu usvojilo žalbu, saopćio je njihov branilac Mirnes Ajanović.

Ajanović je u saopćenju za javnost istakao da uprkos ovome Balijagići nisu pušteni na slobodu.

"Zakon o krivičnom postupku Federacije BiH ne omogućava zadržavanje osoba u pritvoru bez sudske odluke, a u konkretnom slučaju sudska odluka o pritvoru je ukinuta kao nezakonita. Bez obzira što je predmet vraćen na ponovo odlučivanje, jasno je da je zadržavanje Faruka Balijagića u pritvoru nastavak pravosudnog skandala, a nakon što je javnost upoznata da je sudsko rješenje o pritvoru Faruka Balijagića i njegovog sina izrađeno prije početka suđenja, te da su učinjene i brojne procesne povrede prilikom sudskog odlučivanja, pored proizvoljnih i neutemeljenih navoda Tužilaštva Kantona Sarajevo, zasnovanih na kontradiktornim iskazima nekoliko osoba koje su izvršioci teških krivičnih djela", ističe advokat Ajanović.

On navodi da je tim povodom uputio obavještenje predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu tražeći zakonito postupanje.

"U Rješenju Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je ukinuto sudsko rješenje o pritvoru Faruka Balijagića i njegovog sina, između ostalog je navedeno: 'U daljim navodima izjavljene žalbe na osporeno rješenje ovog suda, branitelja osumnjičenih Balijagić Faruka i Balijagić Ade počev od strane 9. posljednji pasus, pa do kraja iste na 24. strani, detaljno i veoma opširno je osporen, uz adekvatno obrazloženje za takav stav i citiranjem u prilog toga odgovarajućih zakonskih propisa, kako opći uvjet za određivanje pritvora prema njegovim branjenicima, a tako i postojanje posebnih zakonskih razloga iz osnova tačaka a), b), c) i d) stav 1. člana 146. ZKP FBiH', te, citiram: 'Vanraspravno Vijeće ovog suda svestrano, pažljivo i brižljivo razmotrilo je sve naprijed interpretirane i apostrofirane žalbene prigovore branitelja osumnjičenih Balijagić Faruka i Balijagić Ade, izjavljene na naprijed citirano rješenje sudije za prethodni postupak ovoga suda i smatra da su žalbeni prigovori branitelja osumnjičenih osnovani'".