Sud BiH odlučio o odšteti
0

Mirku Šaroviću 102.000 KM za godinu nepravednog zatvora

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Sud BiH odlučio je da bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i nekadašnjem članu Predsjedništva BiH Mirku Šaroviću bude isplaćeno 102.000 maraka na ime odštete za nepravednu sudsku odluku kojom je bio kažnjen na godinu dana zatvora zbog slučaja "Privredna banka Srpsko Sarajevo", saznaje Srna u Sudu BiH.

Sud je ranije odlučio da se Šaroviću isplati 87.000 maraka, ali je ova odluka preinačena na osnovu Šarovićeve žalbe.

Šarović je rekao Srni da su ovom presudom stvoreni uslovi za skidanje sankcija.

   "Ako je ta vijest tačna nadam se da će ovom presudom Suda BiH biti skinute i sankcije koje je svojevremeno uveo visoki predstavnik u BiH i meni i mnogim drugim ljudima iz RS oduzeo pravo na rad", rekao je Šarović.

   Šarović je svojevremeno tužio BiH da mu nadoknadi štetu zbog nepravde koja mu je učinjena odlukom suda, jer je proveo u zatvoru godinu dana.

   U predmetu "Privredna banka Srpsko Sarajevo", bivši vlasnik ove banke Momčilo Mandić u Sudu BiH proglašen je krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i falsifikovanja isprava i osuđen je na devet godina zatvora. Drugooptuženi u ovom slučaju Milorad Govedarica, biviši direktor robnih rezervi RS i preduzeća "Matres", istom presudom osuđen je na četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja.

   Za Mirka Šarovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, i Milovana Bjelicu, bivšeg predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo, Sud BiH donio je oslobađajuće presude zbog nedostatka dokaza.