{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirko Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH

12.7.2017. u 14:08
16
17
Mirko Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH
16
Mirko Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je danas na Samitu u Trstu da Bosna i Hercegovine ima velike potencijale, da su programi velikog obima i veliki investicioni projekti pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali da oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti.
Ministar Šarović je, govoreći na poslovnom forumu čiji je cilj upoznavanje država Zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao što su: povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman BiH proizvoda bez carina omogućen na tržišta od više od 50 miliona potrošača na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je saopćeno da su kao atraktivni sektori za ulaganja posebno istaknuti: energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja autodijelova i građevinarstvo.

Ministar Šarović skupa s delegacijom Bosne i Hercegovine učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u talijanskom Trstu i koji se odvija u okvirima Berlinskog procesa. Teme ovogodišnjeg susreta lidera Zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne saradnje te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

U popodnevnim satima ministar Šarović će održati radne sastanke s Carlom Calendom, talijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima Zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: