Ostalo mnogo obaveza
25

Mirko Šarović: Neodržavanje sjednica negativno se odražava na ekonomiju BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je, nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH zbog nedolaska ministara iz Hrvatske demokratske zajednice, da je ostalo mnogo obaveza.

"Mandati su bez ograničenja do momenta dok se ne uspostavi novi saziv. Mnogo je obaveza, mnogo stvari koje očekuju građani i privreda. Svako otežavanje održavanja sjednica negativno se odražava na ekonomiju BiH", kazao je Šarović.

Navodi da će ministri SDS-a od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tražiti da ih na vrijeme obavijesti o sjednicama kako bi se otklonile proceduralne manjkavosti.

"Mi ćemo tražiti da se primijene zakonske mogućnosti i da osiguramo da Vijeće ministara funkcioniše kako bismo eliminisali bilo kakvu namjernu opstrukciju rada Vijeća ministara", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, rad saziva Vijeća ministara se ne može zasnivati na telefonskim sjednicama.

"Telefonskim sjednicama se rješavaju manje važna pitanja. Imamo toliko materijala", istakao je Šarović.

Navodi kako je postizanje konsenzusa optimalna varijanta.

"Ukoliko se ne postigne konsenzus, onda postoje zakonske osnove da se osigura rad. Zakon je propisao da radimo dok se ne izabere novi saziv. Ne postoji tehnički mandat. To je odgovornost svih nas. Zbog toga primamo platu", kazao je Šarović.

Dodao je kako je najvažnije da sjednici Vijeća ministara prisustvuje šest ministara.

"Kad se iscrpe mogućnosti, onda se primjenjuju druge", zaključio je Mirko Šarović.