{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirko Šarović: BiH uskoro spremna za izvoz mlijeka u Evropsku uniju

F
21.6.2013. u 15:34
0
9
Mirko Šarović: BiH uskoro spremna za izvoz mlijeka u Evropsku uniju
0
Mirko Šarović: BiH uskoro spremna za izvoz mlijeka u Evropsku uniju
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima mljekara iz Sarajeva, Bihaća, Kozarske Dubice, Livna i Gradačca.
"BiH je na pragu dobijanja dokumenta ili seta dokumenata kojim se uspostavlja takozvani vertikalni komandni lanac u kontroli kvaliteta mlijeka, što je jedna od ključnih pretpostavki za dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) u BiH i ispunjenja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju", rekao je ministar Šarović.

Posljednjih sedmica na ovom pitanju učinjen je krupan napredak u pregovorima na svim nivoima te su posjećene dvije ministarske konferencije s ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH.

Imajući u vidu važan trenutak, odnosno ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula, gdje su bh. mljekari izvozili značajne količine mlijeka i mliječnih proizvoda naglasio je da su održani sastanci da kantonalnim ministarstvima i da se radilo danonoćno da bi se izgubljeno vrijeme u posljednjim mjesecima i godinama nadoknadilo.

"Osim nadležnih ministarstava u tome je veliku ulogu imao i Ured za veterinarstvo BiH, koji je ove dokumente, gdje u prvom redu mislim na protokol s resornim ministarstvima usaglašavali s Evropskom komisijom u Briselu. Tako je jučer održana posljednja videokonferencija", istakao je Šarović.

Navodeći da su ti dokumenti usaglašeni najavio je da će se sljedeće sedmice izvršiti i potpisivanje aneksa protokola i ugovora s resornim ministrima i s 10 kantonalnim ministarstvima uključujući i Distrikt Brčko.

"Tekst protokola je usaglašen. Dakle, ovim protokolom smo uspostavili vertikalnu strukturu, komandni lanac i odredili jednu instituciju Ured za veterinstvo BiH, koja je ključna kada je u pitanju izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Ona je odgovorna za kontrolu i kvalitet proizvoda koji se izvoze u EU", zaključio je Šarović.

Nakon što se potpišu protokoli naredne sedmice, "Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražit će od Brisela hitan dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) u BiH".

Mljekare "Milkos" iz Sarajeva, "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Meggle" iz Bihaća, "Mljekara Livno" iz Livna i "Zott See" iz Gradačca su kandidovane za dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo EU, odnosno FVO inspekcije.

Pozitivna ocjena FVO-a omogućila bi bh. mljekarima izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u države EU.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naglasio je da se ovim protokolom našlo prijelazno rješenje do donošenja zakona o hrani, o veterinarstvu i o poljoprivredi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: