{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Protokol o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

S
17.7.2013. u 15:41
0
3
Potpisan Protokol o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH
0
Protokol o uspostavljanju komandnog, lanca kojim se zadovoljavaju uslovi za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda porijeklom iz BiH u EU, potpisan je danas u Sarajevu, čime je omogućeno da proizvođači i prerađivači izvoze ne samo u Hrvatsku, nego i u druge zemlje Unije.
Protokol su potpisali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacija BiH (FBiH) Jerko Ivanković-Lijanović.

Šarović je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja protokola, izjavio da je ovo dobra vijest za proizvođače i prerađivače mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

"Ovo je ključni korak za ispunjavanje uslova za izvoz hrane biljnog i životinjskog porijekla", istakao je Šarović.

Ministar Mirjanić je rekao da potpisivanjem protokola omogućeno proizvođačima da se njihovi proizvodi nađu i na evropskom tržištu.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu biti nastavljeno sa ovakvim aktivnostima i to ubrzanim tempom.

Lijanović je rekao da se nada da će slično biti učinjeno i za meso i prerađevine od mesa.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH LJubomir Kalaba naveo je da se potpisivanjem protokola stiče pravo da se mlijeko i proizvodi od mlijeka ne izvoze samo u Hrvatsku, nego i u cijelu EU.

Danas je potpisana i saglasnost upravnih tijela na lokalnom nivou, nadležnih za provođenje službenih kontrola, koju su potpisali predstavnici kantona u FBiH i Vlade Brčko distrikta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: