Alarmantno
307

Mirhunisa Zukić: U posljednjih pet godina BiH je napustilo više od 151 hiljada građana

Piše: R. D.
Merhunisa Zukić (Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženja Mostarski krug i Hercegovački forum zajedno su organizirala javnu tribinu na temu iseljavanje "Zašto odlaze, kakav je odgovor?". Uvodno izlaganje u kojem su sadržani alarmantni statistički podaci održala je predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić.

Zukić je kazala kako su u njihovom istraživanju korištena specifična metodologija koja je uključivala lokalne vlasti i nevladin sektor.

"U prošloj godini našu zemlju je napustilo 35.377 osoba, što je od 2013. godine do oktobra 2017. godine ukupno 151.101 osoba. Podaci obuhvataju sve općine i svaki grad u našoj zemlji, tako da sada ovim kompletiranim podacim želimo da ukažemo na veličinu problema, ali i da izvršimo pritisak na vlast. Dali smo im kompletne podatke, gdje se vidi da je samo iz Posavine za pola godine otišlo 10.987 osoba", izjavila je.

Zukić je kazala kako želi da se civilno društvo snažno uključi i da vlasti shvate ozbiljnost situacije, jer su to birači koji su njih birali, a sada odlaze.

"Vlast ima stabilno biračko tijelo i njih ne zanima ništa mimo toga. Mi to ne želimo, nama je svaki građanin jednako vrijedan. Iako je ovo istraživanje poslano svim nivoima vlasti, nismo dobili nikakav odgovor", kazala je na kraju Mirhunisa Zukić.

Ahmed Džubur, potpredsjednik Mostarskog kruga je kazao kako je ova tema inicirana jer depopulacija stanovništa poprima ozbiljne razmjere.

"Osim toga što imamo ekonomske migracije, mi ovdje imamo i druge tipove migracije. Cijelokupna područja ostaju bez stanovništva, ne odlaze samo mladi ljudi, odlaze cijele porodice", kazao je Džubur.

Kazano je i da ako se ovakvi trendovi nastave, Bosna i Hercegovina za koju godinu postaje – zemlja staraca.

Branimir Jukić, predsjednik Hercegovačkog foruma u svom obraćanju je naglasio kako je ovo drugi udar na našu demografiju, nakon onog za vrijeme ratnih stradanja.

"Prvi put odlaze čitave porodice, za razliku od vremena gastarbajtera kad su odlazili većinom samo muškarci, a žene i djeca ostajale. Sada odlaze zauvijek jer misle da njihova djeca nemaju šansu ovdje. Alarmantno je da država nema nikakvog odgovora, za razliku od politika u susjednim državama, koji ipak nešto pokušavaju", kazao je na kraju Jukić.