Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Mira Grgić iz SDP-a potpredsjednica iz reda srpskog naroda

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Potpredsjednica u novom četvorogodišnjem mandatu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta je Mira Grgić.

Srpkinja po nacionalnosti i članica Socijaldemokratske partije BiH, Grgić će dopredsjedavati zajedno sa Stankom Primorcem, Hrvatom po nacionalnosti, koji je na tu dužnost imenovan ranije, kao i predsjedavajući Doma Denis Zvizdić, Bošnjak.

Mira Grgić imenovana je na današnjoj prvoj redovnoj sjednici novog saziva Predstavničkog doma, koja je u toku u Sarajevu, a prethodnik na ovoj dužnosti Svetozar Pudarić je zbog nespojivosti funkcija razriješen ranije i on već obavlja funkciju jednog od dva potpredsjednika Federacije BiH.

Nakon imenovanja Mire Grgić, poslanici su utvrdili dnevni red prve sjednice, inače nešto drugačiji od najavljenog.

Pred njima su izmjene brojnih sadašnjih federalnih zakona.

Neke od tih izmjena formalno su vratili u redovnu proceduru iz najavljene, hitne, a u nekim tačkama poslanici su, naprotiv, ubrzali proceduru stavljajući formalno zakonske izmjene u hitni postupak.

Jedan od takvih primjera su izmjene zakona kojim se regulira izmirenje unutrašnjih obaveza Federacije čiji su dio i obaveze na osnovu ratnih potraživanja. Taj tekst će danas biti razmotren po hitnom postupku, i to na zahtjev Federalne vlade, a ne kao nacrt, kako je stajalo u ranije predloženom dnevnom redu.

Konačni dnevni red je pretrpio još izmjena u odnosu na najavljeni.

Neke od tačaka su povučene, a neke unesene naknadno, kao što je prijedlog da novcem iz federalnog budžeta bude podržana izgradnja spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu.

Ovu tačku je inicirao poslanik Irfan Ajanović.