Šef sigurnosne komisije
97

Mioković: Sigurnosna situacija u BiH je zadovoljavajuća, percepcija javnosti je gora od stvarnosti

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Danas je u Sarajevu držana vanredna sjednica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske.

Razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, a posebna pažnja je posvećena učestalim napadima na povratnike.

Predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković se zahvalio kolegama iz Republike Srpske koji su se odazvali pozivu, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zauzet zajednički stav.

"Na osnovu pokazatelja koje raspolažemo kao komisija stanje sigurnosti na području BiH je zadovoljavajuće. Percepcija javnosti o stanju lične i imovinske sigurnosti građana kod građana oba entiteta je značajno lošija od onoga kako to stanje predstavljaju objektivni pokazatelji", kazao je Mioković.

Zatim je naveo neke od razloga zbog čega građani smatraju da je sigurnosna situacija loša.

"Kao neke od tih pokazatelja koji utiču na lošu percepciju stanja na području čitave države detektovali smo sigurno loš standard naših građana zatim korupciju i organizovan kriminal involviran u najveće sfere političkog života", istakao je Mioković.

Prema Miokoviću za lošu percepciju sigurnosti su krivi i visoki politički dužnosnici koji "koriste jezik mržnje".

"Jedan od pokazatelja je i problematika ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti manjinskih populacija da li pojedinaca ili grupa koje kolokvijalno nazivamo povratnicima. Zatim agresivne politike koje provode visoki politički dužnosnici koji se nerijetko koriste jezikom mržnje", dodao je Mioković.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Vukota Govedarica je kazao kako je zadovoljan sastankom dvaju komisija.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mnogi problemi dolaze jer nema komunikacije. Kutura dijaloga da, mržnja ne. Jedan od zaključaka je da je dobro što smo razgovarali ali isto tako saradnju treba da proširimo", kazao je Govedarica.

Dodao je kako se razgovori moraju nastaviti i na nivou državnog parlamenta.

"U ime Odbora moram reći da svaki govor mržnje neprihvaljiv za nas koje dolazimo iz Banja Luke. Kao što osuđujemo nemile događaje napada na porodicu Memišević tako osuđujemo i napade na pravoslavnu crkvu u Mostaru", istakao je Govedarica.