Održana panel diskusija
68

Mioković: Do sada nije bilo političke volje da se borba protiv korupcije institucionalno prati

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) održana je panel diskusija na temu "Efikasni modeli osnaživanja parlamentaraca u borbi protiv korupcije" nakon koje su se panelisti obratili medijima.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Komisije za sigurnost Dragan Mioković kazao je da je vrijeme da se stvari nazovu pravim imenom.

"Definitivno je da do sada nije bilo političke volje da se prevencija i borba protiv korupcije institucionalno prati. Mi već posljednjih nekoliko mjeseci pravimo preduslove da bismo to mogli da uradimo", rekao je Mioković.

Dodao je da je u januaru zatražio da mu se dostavi Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

"Taj zakon je prošao Predstavnički dom 2016. godine, a Dom naroda 2022. godine. Šest godina. I onda govorimo o političkoj volji", ističe Mioković.

Zatim dodaje da je zakon prošao kompletnu proceduru ranije, a zatim ga je sadašnja Vlada FBiH povukla.

"I dobili smo informaciju da je Ministarstvo pravde radi usaglašavanja formiralo grupu koja to radi i ona je trebala do 1. aprila da nam dostavi na klupe. Imam nezvanični podatak da je to završeno i da će biti na narednoj sjednici", objasnio je Mioković.

Istakao je da će u narednom periodu insistirati na tome da se napravi zakon o sukobu interesa na federalnom nivou te će tražiti izmjene Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se formiralo novo radno tijelo koje će se baviti poslovima prevencije, odnosno borbe protiv korupcije.

Bivša ministrica pravde KS Lejla Brčić kazala je da za nju najveći uspjeh prezentacije izvještaja predstavlja iskrenost predstavnika svih nivoa vlasti koji su bili prisutni, a koji su pokazali svijest o aktuelnom stanju.

"Nismo imali predstavljanje od strane zvaničnika kroz bajke. I oni su sami svjesni da situacija nije dobra. Analiza je pokazala da na federalnom nivou zastupnici nisu upoznati sa zvaničnim alatima za borbu protiv korupcije", rekla je Brčić.

Dodala je da su preporuke sažete i usmjerene ka tome da se stanje popravi korak po korak.

Ključno je, navodi, da se uspostave stalna tijela za borbu protiv korupcije kroz institucije.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH rekao je da se BiH nalazi u najgoroj političkoj i sigurnosnoj situaciji u zadnjih 15 – 20 godina.

Rekao je da vlast ne pristupa ozbiljno izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Zakon koji je SDA uputila u proceduru 21. decembra prošle godine, a Predstavnički dom usvojio 28. decembra. Vijeću ministara je trebalo četiri mjeseca da pripreme mišljenje, a dali su negativno", rekao je Špago.

Odgovarajući na pitanje koje se odnosi na usvajanje rezolucije o Srebrenici rekao je da se u njoj ne optužuje narod.

"Međunarodna zajednica koja je osnovala sudove koji su potvrdili genocide mora reagovali akko bi se znalo da je u Srebrenici počinio genocide", rekao je Špago.