{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Minski sumnjiva površina u BiH 2,3 posto ukupne površine države

F
7.9.2015. u 18:13
0
1
Minski sumnjiva površina u BiH 2,3 posto ukupne površine države
0
Minski sumnjiva površina u BiH 2,3 posto ukupne površine države
Revizijska konferencija Konvencije o zabrani kasetne municije održava se od 7. do 11. septembra u Dubrovniku, a očekuje se predstavljanje konkretnih planova zemalja članica/potpisnica Konvencije na polju dostizanja zemlje slobodne od minske opasnosti.
Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar civilnih poslova Adil Osmanović, predočila je podatak da trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 2,3 posto ukupne površine BiH, gdje se nalazi 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina i koje direktno utiču na sigurnost oko 538.500 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Ministar Osmanović je naglasio činjenicu da aktivnosti čišćenja kasetne municije u BiH idu po planu te da bi u 2017. godini Bosna i Hercegovina mogla ispuniti obaveze iz člana 3. Konvencije o zabrani kasetne municije.

Kao jedna od pogođenih zemalja, Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o zabrani kasetne municije u junu 2010. godine.

Uz pomoć Norveške narodne pomoći, kroz tehničko premjeravanje, minski sumnjiva površina je procijenjena na 14,61 km2, od čega se, nakon tehničkog i netehničkog premjeravanja, oko 5 km2 smatra zaista kontaminiranim i označenim za čišćenje.

Od početka procesa čišćenja, godišnja stopa čišćenja je bila viša od 1 km2, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i raspoloživih sredstava.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, tokom boravka u Dubrovniku, susreo se i sa predsjedavajućim konferencije hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, saopćeno je iz Kabineta ministra civilnih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: