|

Osmanović: Iznaći mogućnosti za ubrzanje procesa deminiranja u BiH

Osmanović: Iznaći mogućnosti za ubrzanje procesa deminiranja u BiH
0
F
FENA
23.9.2015. u 13:00
8
komentara
0

dijeljenja
1/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/5 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je domaćin sastanka Odbora donatora koji je organiziran u Sarajevu, a na kojem se razmatraju pitanja u vezi s napretkom u oblasti protuminskih akcija u BiH i planovima u procesu deminiranja.
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović upozorio je da je u BiH još više od 9.000 sumnjivih mikrolokacija na kojima se, prema procjenama, nalazi više od 120.000 mina.

"Uklanjanje zaostalih mina predstavlja ogroman posao, koji zahtijeva velika finansijska sredstva i napore, ali na nama je da te aktivnosti ubrzamo", istaknuo je Osmanović u izjavi za medije datoj neposredno uoči početka sastanka s Odborom donatora.

Podsjetio je na činjenice da je 2,3 posto ukupne teritorije BiH minski kontaminirano, te da 15 posto bh. stanovništva živi u neposrednoj blizini tih područja, a što je, nažalost, dovelo do toga da je u BiH u razdoblju nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma oko 1.737 osoba stradalo usljed aktiviranja mina, odnosno neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Ministar Osmanović, nadalje, navodi da je plan strategije deminiranja za period 2009. - 2015. realiziran u obimu od svega oko 50 posto, te da Ministarstvo civilnih poslova nastoji iznaći mogućnosti za ubrzanje procesa deminiranja u BiH.

Dodao je da je u tom kontekstu organiziran i sastanak s Odborom donatora, na kojem bi trebalo definirati izvore finansiranja da bi se te aktivnosti maksimalno ubrzale i koliko je moguće privodile kraju.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je u ovom mandatnom periodu pokrenulo donošenje novog zakona o deminiranju te uspostavilo novu Komisiju za deminiranje, a u utorak je Vijeće ministara BiH postavilo v. d. direktora BHMAC-a (Centra za uklanjanje mina u BiH), čime se daju novi pozitivni impulsi donatorima i ostalima da se ozbiljno pristupi deminiranju u BiH", kazao je Osmanović, navodeći da je BiH minama najzagađenija evropska zemlja.

Kazao je, također, da su u projekciji budžeta BiH za 2016. godinu predviđena inicijalna sredstva namijenjena za deminiranje od 100.000 KM.

Izrazio je očekivanje da će nakon konsolidiranja aktivnosti u sklopu BHMAC-a, a protiv čijeg se bivšeg direktora vodi postupak zbog sumnji koje podrazumijevaju krivičnu odgovornost, biti moguće povratiti puno povjerenje potencijalnih donatora u bh. institucije, angažirane na planu deminiranja.

Na novinarski upit o tome kada očekuje da bi BiH mogla biti očišćena od mina, Osmanović je kazao da bi to moglo uslijediti do 2025. godine, smatrajući to realnom opcijom.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...