{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ministrica Slipičević obišla stanare ruševne zgrade u Sokolju

7.9.2012. u 14:44
0
4
Ministrica Slipičević obišla stanare ruševne zgrade u Sokolju
0
Ministrica Slipičević obišla stanare ruševne zgrade u Sokolju
Početak realizacije projekta "Velike opravke" za 2012. godinu bio je povod današnjoj posjeti ministrice stambene politike KS Mersihe Slipičević zgradi u ulici Franje Kluza na broju 10 u naselju Sokolje i njenim stanarima koji 17 godina od okončanja agresije čekaju na obnovu ruševnog objekta.
"U okviru ovogodišnjeg projekta 'Velike opravke', Ministarstvo stambene politike KS planira na ovoj zgradi potpuno sanirati krov, fasadu, njene zajedničke dijelove, elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, te zatvoriti sve vanjske otvore. Sve ovo će biti urađeno i na zgradi u ulici Dobojska 55 koja se nalazi na području općine Novo Sarajevo", objasnila je ministrica Slipičević, te najavila da očekuje da će ova zgrada biti obnovljena do početka sezone padavina.

U objektu, bez krova i minimalnih uvjeta neophodnih za život sa teškim oštećenjima nastalim zbog toga što je smješten u blizini nekadašnjih borbenih linija, odnosno linija razdvajanja, svoje stanove imaju četiri porodice sa 16 članova. Među njima je i petero maloljetne djece, tri stanara koji pripadaju kategoriji nezaposlenih osoba, jedan bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, te tri lica iz kategorije žrtava rata.

Danas su ministricu dočekali članovi dvije porodice koje su ulaganjem vlastitih sredstava sanirali svoje stambene jedinice i žive u ovom objektu. Članovi preostale dvije porodice koji nisu još obnovili svoje stanove s posebnom radošću su primili vijesti o najavljenoj sanaciji njihove zgrade i jedva čekaju trenutak kada će moći useliti u svoje stanove.


Safet Šljivo već četiri godine živi u ovom objektu čiji krov je betonska ploča koju su sagradili i postavili sami stanari vlastitim novcem. "Ploča prokišnjava tokom zime i u stanovima je jako hladno zbog otvorenog haustora i preostala dva devastirana stana tako da će nam sanacija koju je pokrenulo Ministarstvo jako dobro doći i zbog toga sam jako sretan", istakao je Šljivo, te uputio riječi iskrene zahvalnosti Ministarstvu stambene politike KS.

Inače, Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo u okviru programa "Velike opravke", koji traje duži niz godina, sanira oštećenja nastala uslijed posljedica ratnih dejstava na zajedničkim dijelovima zgrada kolektivnog stanovanja na kojima postoji stanarsko pravo na području Kantona Sarajevo, s ciljem povratka raseljenih lica u njihove stanove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: