Realna i poticajna
14

Ministrica Pendeš: Poruka NATO-a je ohrabrujuća, iako možda nije ona koju smo željeli

Klix.ba
Marina Pendeš
Marina Pendeš
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a održanog u Briselu istakla kako je njihova poruka za našu zemlju, kada je u pitanju aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (Membership Action Plan – MAP), poticajna i ohrabrujuća.

"Možda to nije ona poruka koju smo u Bosni i Hercegovini željeli, ali jeste poruka koju je bilo realno očekivati. Naime, nakon sastanka, glavni tajnik NATO-a saopćio je da se još uvijek čeka da Bosna i Hercegovina ispuni uvjete za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP). Za mene je znakovito i vrlo važno da je pored aktualnih tema od globalnog interesa i značaja, kojima su se NATO ministri vanjskih poslova bavili na jučerašnjem sastanku, kao što su odnosi s Rusijom te stanje u Afganistanu i južnom Sredozemlju, relevantno pitanje bila i ocjena o napretku Bosne i Hercegovine u ispunjenju uvjeta za aktiviranje MAP-a. Prepoznati su i uvaženi svi naši napori i do sada ostvareni rezultati u registraciji nepokretne vojne imovine, ali i drugim oblastima", saopćila je ministrica Pendeš.

Ona ističe da je to što odluka o aktiviranju MAP-a nije donesena jučer zapravo samo znači da se pomno praćenje progresa u BiH te proces konsultacija i donošenja odluke o ovom pitanju među članicama Saveza nastavlja.

"Za mene je to ohrabrenje i poticaj za još veći angažman i snažnije napore, te ću kao ministrica odbrane poduzeti sve kako bi se, u jednoj intenziviranoj saradnji s našim NATO prijateljima i partnerima, ostvario daljnji napredak BiH u procesu evropskih i euroatlantskih integracija", poručila je.