BiH
83

Ministrica obmanjuje javnost: Osnivanje nove škole u Jajcu u suprotnosti sa kantonalnim zakonom

Klix.ba
Foto: Istinomjer
Foto: Istinomjer
Tvrdnja ministrice obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu Katice Čerkez o "vraćanju u okvire zakona" uopšte nije tačna jer u kantonalnom zakonu o srednjim školama jasno je propisano da se podvojene škole moraju objediniti što je upravo suprotno od onoga u šta nas ubjeđuje ministrica, pokazala je analiza Istinomjera.

Kako navode suočena sa nezadovoljstvom Vijeća učenika srednjih škola iz Jajca, koji su mirnim protestima poručili kako ne žele nacionalne podjele u svojim školama, ministrica obrazovanja pokušala je opravdati stvaranje nove "dvije škole pod jednim krovom", odnosno prakse na čije se odbacivanje BiH obavezala još 2002. godine nakon prijema u Vijeće Evrope, pozivajući se na slovo zakona.

Zakon o srednjem školstvu SBK, međutim, propisuje sljedeće: "Danom stupanja na snagu ovoga zakona ujedinit će se ravnanje i uprava u svim školama koje se koriste istom školskom zgradom i u područnim školama u kojima ravnanje i uprave nisu jedinstveni s matičnom školom ili gdje se nastava izvodi u više nastavnih planova i programa. Škole iz stavka 1. ovoga članka imat će ravnatelja i pomoćnika ravnatelja koji ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda ili ostalih, jedan školski odbor i jedno tajništvo. Ravnanje i upravljanje školom uredit će se i ustrojiti na način koji osigurava ravnopravnost jezika, pisma, akata, školskih isprava i školskih programa".

Iz Istinomjera navode da je dosadašnje postupanje Vlade i Skupštine SBK predstavlja kršenje zakona, a ne njegovo provođenje, jer se nova škola osniva u okviru već postojeće srednje škole u istom objektu i sa istim nastavnim osobljem, a sa različitim direktorima, sekretarima i školskim odborima, što je u suprotnosti sa Članom 9a. kantonalnog zakona.

Detaljniji pregled zakonskih odredbi koje opovrgavaju izjave Katice Čerkez dostupan je u analizi Istinomjera na ovom linku.