Kanton Sarajevo
84

Ministrica Mesihović najavila rast plata fakultetskim asistentima i uvođenje studentske platne kartice

Razgovarao: Benjamin Redžić
Adna Mesihović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS (Foto: ZNG)
Adna Mesihović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS (Foto: ZNG)
Adna Mesihović (ZNG) je odnedavno ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, a u intervjuu za naš portal je govorila o tome šta je uspjela uraditi od imenovanja u novembru ove godine i šta namjerava realizovati.

Doktor je bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije, a do preuzimanja ministarske dužnosti radila je u javnom sektoru kao mikrobiolog. Vanredna je profesorica za naučnu oblast "Javno zdravlje i zdravlje životne sredine". Četvrti je ministar ovog ministarstva od njegovog formiranja početkom 2021. godine.

Mesihović se osvrnula na ovogodišnji budžet za ministarstvo kojim rukovodi te kako planira poboljšati status mladih naučnika. Teme razgovora bili su podrška Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH), izgradnja univerzitetskog kampusa i zgrade Akademije scenskih umjetnosti, kao i djelovanje stranke Za nove generacije (ZNG).

Kako ocjenjujete budžet koji vam je na raspolaganju?

Naša osnovna intencija nije bila da predizborno pumpamo budžet, nego da uradimo ozbiljnije ekonomske analize i ovaj resor pripremimo za ono što nas po ekonomskim predikcijama čeka u ovoj godini.

Zbog toga je budžet Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade realan s aspekta raspoloživih sredstava, a i realan s aspekta zadatih ciljeva ovog ministarstva koji će se sigurno realizovati do kraja ove godine. Moja intencija je da nećemo započinjati projekte koje ne možemo finalizirati.

Ideja mi je da saradnjom s nevladinim sektorom i kroz apliciranje za evropske i međunarodne fondovove pokušamo osigurati dodatna sredstva za pojedine ideje i aktivnosti, a koja neće biti isključivo iz budžetskih sredstava. Mislim da i sama Vlada Kantona Sarajevo treba ići u tom pravcu.

Moramo razvijati svijest da se budžetska sredstva ne podrazumijevaju kao jedina da bi nešto uradili i da njihovo korištenje mora biti maksimalno opravdano. Treba uzeti u obzir da se rekonstrukcija vlasti desila nakon kreiranja nacrta budžeta, tako da nama, novim ministrima i nije ostavljeno mnogo prostora za velike izmjene do samog prijedloga budžeta.

Menadžment UNSA je nezadovoljan i smatra da će nedostajati novca za plate. Da li je njihovo nezadovoljstvo opravdano?

Budžet UNSA za ovu godinu je povećan za skoro šest miliona KM i ove godine iznosi 198 miliona KM, što predstavlja skoro sedminu od ukupnog budžeta Kantona Sarajevo. Nastavljaju se pregovori sa Sindikatom visokog obrazovanja u cilju utvrđivanja kolektivnog ugovora, s obzirom na to da smo ministar finansija i ja novi članovi pregovaračkog tima.

Na tim pregovorima ću predložiti povećanje koeficijenata nižim i višim asistentima za pet posto, i to nakon što sam utvrdila da su velike razlike u platnim razredima ove kategorije zaposlenih na UNSA i docenata kao sljedeće kategorije. Ovu kategoriju zaposlenih na Univerzitetu čine mladi i perspektivni kadrovi i ovo je način da ih motivišemo da ostanu u Bosni i Hercegovini, osjećajući se vrednovanima i sigurnima.

Svi zaposleni u javnim institucijama Kantona Sarajevo ovaj mjesec će imati rast osnovice na 385 KM, što je značajan rast plata. Ako uzmemo u obzir da osnovni koeficijent za profesora na UNSA iznosi 9, možemo lako izračunati da plate redovnih profesora iznose 4.500 KM, dok dekani fakulteta imaju plate u rasponu od 4.000 do 8.000 KM, i to sve bez dopunskih primanja.

Uz povećanje osnovice na 385 KM, njihova primanja će značajno porasti. Ako uzmemo u obzir primanja profesora na drugim javnim, ali i privatnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini, pa čak i u regionu, profesori UNSA su odlično plaćeni.

Ministarstvo finansija je pri izradi prijedloga budžeta pravilo proračune plata s novom osnovicom za sve zaposlenike u (javnom sektoru) Kantona Sarajevo, pa tako i za zaposlene u UNSA. Te projekcije će biti okvirno dovoljne da se osiguraju primanja tokom cijele ove godine.

Bili su pregovori s menadžmentom Univerziteta i rečeno im je da ako i dođe do nedostatka novca za isplatu plata do kraja godine, taj problem će se riješiti rebalansom budžeta.

Članice Univerziteta ostvaruju i sopstvene prihode koji se po zakonu mogu koristiti za isplatu primanja zaposlenih, pa je i to jedna od opcija. Ono što je sigurno, niti jedan od budžetskih korisnika iz oblasti nauke i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo neće ostati bez plate, jer ta opcija bi donijela ogromne terete.

Uvidom u dokument preraspodjele budžeta UNSA na kraju godine, na stavkama za bruto plate i naknade za plate ima viška sredstava koja su raspodijeljena po drugim stavkama u iznosu od 1,6 miliona KM. Značajan broj akademskog kadra UNSA ima mogućnost i ostvaruje dodatne prihode kroz projektne aktivnosti.

Prilikom planiranja budžetskih sredstava za Univerzitet, obuhvaćeni su svi fakulteti i vodi se računa da nijedna od članica Univerziteta ne bude oštećena, čak ni ona čija je opstojnost nekada i upitna s aspekta realizovane nastave i nedovoljno upisanih studenata.

Pojedine kolege sa UNSA, s kojima smo u intenzivnom kontaktu, sugeriraju da je ispoljavanje nezadovoljstva koje spominjete potencijalno motivisano i nadolazećim izborom novog rektora sredinom godine. No, takve špekulacije mi u Ministarstvu nećemo komentarisati i ostavljamo ih sa strane, jer ne želimo svojim djelovanjem utjecati na ono što je poznato kao akademska autonomija.

U mojem mandatu ovo ministarstvo će postaviti prioritet unapređenja Univerziteta kao krovne visokoškolske institucije, favorizovanjem izvrsnosti akademskih kadrova, modernih studijskih programa, unapređenja infrastrukturnih kapaciteta svih jedinica Univerziteta, naravno u skladu s ovlastima jedne ministrice.

Šta namjeravate uraditi za poboljšanje statusa mladih naučnika?

U ovoj godini ukupna sredstva namijenjena finansiranju kroz javni poziv za naučno-istraživačke projekte i programe iznose 4,3 miliona KM. Od toga će 250.000 KM biti usmjereno za sufinansiranje projekata i programa mladih naučnika.

S obzirom na to da Savjet za nauku, formiran pri Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade, svake godine definiše kriterije za raspisivanje ovog javnog poziva, jedan od kriterija na kojem ću insistirati, a koji će biti definisan u ovoj godini, jeste da u timu prijavljenih učesnika bude najmanje jedan naučnik koji će kroz sufinansiranje tog projekta realizovati svoje magistarsko ili doktorsko istraživanje.

Da li je izostala podrška SPUS-u?

Ni slučajno. SPUS kao najbrojnije udruženje je već u prvom mjesecu mojeg mandata potpisao ugovor o saradnji s Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade, i to kroz projekat "Razvoj inovativnog programa edukacije za studentski istraživački rad: Ka unapređenju studentske izvrsnosti" u iznosu od 30.000 KM. To su prva novčana sredstva koja je Studentski parlament dobio od ministarstva i vlade u ovoj godini.

Održala sam nekoliko susreta s predsjednikom SPUS-a Imranom Pašalićem u cilju uključivanja članova ovog velikog studentskog udruženja koje ima više od 20.000 studenata. Već s početkom godine s drugim ekspertima bit će dio radne grupe koja će učestvovati na izradi Zakona o studentskom standardu Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade sa Ministarstvom finansija pokreće aktivnost izrade studentske platne kartice kojom će svi studenti u Kantonu Sarajevo ostvarivati mnogobrojne pogodnosti. I tu će predstavnici SPUS-a dati svoj doprinos, jer će isključivo oni odrediti koji su to proizvodi i usluge od studentskog interesa kako bi bili obuhvaćeni ovim projektom.

S obzirom na to da važećim Zakonom o visokom obrazovanju nije definisano finansiranje Studentskog parlamenta kroz budžet, moja ideja je da će članovi ovog udruženja svojim aktivnostima na izradi zakona ovoga ministarstva naći prostora da sa ekspertima zakonski utvrde postotak budžeta UNSA koji će se odvajati za finansiranje SPUS-a.

I ove godine planiramo podržati sve projektne i programske ideje kojima će se unaprijediti znanja i vještine studenata, članova ovog udruženja.

Da li će biti dovoljno novca za ANU BiH?

Akademija je u fokusu naučne zajednice i ovog ministarstva. I ove godine je Ministarstvo osiguralo primanja za Akademiju nauka i umjetnosti, koja će vjerovatno kroz neke preraspodjele u toku godine biti i veća od onih koja su planirana.

Kako sam na početku mandata procijenila važnost SPUS-a, tako će Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade već ovaj mjesec sa ANU realizovati projekat "Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine iz STEAM područja i medicine" za koji će ANU biti dodijeljeno 30.000 KM.

S druge strane, u intenzivnim kontaktima sa predstavnicima Akademije dogovorili smo intenzivnu saradnju, kako u procesu pripreme konkursa za dodjelu sredstava iz oblasti nauke, tako i u procesu kreiranja i izmjena postojeće legislative iz ove oblasti. Radujem se budućoj saradnji sa ovom, za mene prevažnom, institucijom.

Koje novine može očekivati akademska zajednica vezane za ulaganje u nauku?

Formirana je ekspertna radna grupa koja će na početku godine finalizirati prednacrt Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti kojim ćemo zakonski osigurati povećano ulaganje u naučno-istraživački rad.

Finaliziran je dokument "Strategija za razvoj nauke u Kantonu Sarajevo 2024 - 2027.". Osim javnog poziva za naučno-istraživačke projekte i programe kojeg svake godine raspisuje Ministarstvo i koji je najveća novčana investicija u nauku na prostoru Bosne i Hercegovine, ove godine ćemo započeti realizaciju Fonda za nauku. Zamišljen je koncept ulaganja u naučne projekte kroz neograničena sredstva fonda u kojem će značajnu ulogu imati i privreda.

Kada se može očekivati potpuni završetak Kampusa UNSA?

U oktobru, prije nego što sam imenovana za ministricu, predstavljen je master plan i osnovni elementi studije izvodljivosti Kampusa.

Zbog procedura pribavljanja neophodne dokumentacije i dozvola, kao i miješanja nadležnosti Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo razmatra mogućnost proglašavanja Kampusu područjem od značaja za Kanton Sarajevo, što bi dovelo do brže realizacije postupaka i radova, a što je i inicijativa UNSA.

Želja nam je da se taj projekat što prije započne i još brže završi, ali moramo imati više informacija da bismo mogli pomoći i ponuditi svoja rješenja.

Kada će konačno biti završena izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti, a koja je započela prije 15 godina?

Akademija scenskih umjetnosti je projekat Vlade na kojem se desio zastoj u radovima, s obzirom na to da je projekat urađen 2010. i zahtijeva ponovnu reviziju. Komisija utvrđuje stanje građevine i ocjenjuje kvalitet dosadašnjih radova.

Kada se utvrdi tačno stanje i onoga što je do sada urađeno, tema će biti delegirana kantonalnoj vladi na dalje postupanje kako bi se došlo do najboljeg riješenja. Nadamo se da će ovaj projekat rekonstrukcije visokoškolske ustanove od velikog značaja biti završen u našem mandatu.

Kako ćete vi i kantonalni ministar finansija Afan Kalamujić, koji je vaš stranački kolega, doprinijeti poboljšanju statusa mladih, obrazovanja i demografske slike?

Položaj mladih, unapređenje njihovog statusa u društvu, bolje stambene politike i bolje obrazovanje su prioritetne politike ZNG od početka njegovog djelovanja.

Trenutno je u finalizaciji usvajanje petogodišnje strategije za mlade koju čini 77 mjera. Na osnovu tih mjera u toku ove godine utvrdit će se akcioni planovi koji će podrazumijevati interresornu saradnju.

Uz saradnju s Ministarstvom finansija, ovo ministarstvo će kategorizirati aktivnosti iz akcionih planova u odnosu na vrijeme njihove realizacije i neophodna finansijska sredstva. U saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i ostalim ministarstvima, ovisno o vrsti aktivnosti, krenut će se u njihovu što hitniju realizaciju.

Svakako će jedna od prioritetnih mjera biti i rješavanje stambenog pitanja mladih, kroz bolja rješenja od onih kojima smo svjedočili u prethodnoj godini. Upravo ovi dokumenti će sadržavati osnovne političke odrednice koje je ZNG predstavio javnosti u predizbornoj kampanji i za koje će se zalagati i u budućnosti.

Da li će ZNG učestvovati na lokalnim izborima? Kakva su očekivanja u ovoj godini?

Naravno, ZNG je spreman za predstojeće lokalne izbore. Očekivanja su realna, kakvi smo i mi sami, jer nam je strategija da jačamo naše kapacitete i utjecaj naših politika na svim nivoima društva i vlasti, a od ove godine primarno i na lokalnom nivou.

Imat ćemo svoje kandidate za načelnike u većini općina u Kantonu Sarajevo, kao i potpune liste kandidata za vijećnike. Naša strategija je da kroz djelovanje uložimo svoj maksimum u pravcu promjena i boljeg života, a sigurni smo da će očekivani rezultati i doći uz rad i trud.