Suze i nada
511

Ministrica Čerkez poručila učenicima u Travniku: Vi ste mehanizam međunarodne zajednice, raziđite se

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Srednjoškolci koji su danas protestovali ispred zgrade Vlade SBK razišli su se u poslijepodnevnim satima nakon što im se obratila ministrica obrazovanja ovog kantona Katica Čerkez i obećala da će uputiti zahtjev Skupštini SBK za ukidanje osnivanja srednje škole u Jajcu.

Kako nam je rekao Faruk Gutić, član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH, ministrica je naglasila da ove godine neće biti upisa u tu školu iako postoje indicije da rukovodstvo koje djeluje u školi prima određenu naknadu za to.

"Ministrica se izjasnila da je bila spremna da radi u radnom tijelu koje bi izradilo jedinstveni plan i program, ali da postoji mnoge prepreke koje se trebaju prevazići da bi to radno tijelo funkcioniralo. Mlade ljude koji su stajali tu na plus 35 stepeni zaboljelo je što su satima čekali ministricu da izađe i obrati im se, a na pitanje šta će biti s drugim gradovima u SBK koji imaju isti problem rekla je da su oni mehanizam međunarodne zajednice, odnosno način vršenja pritiska. Pitala je srednjoškolce da li su zadovoljni time što će škola biti ukinuta, a nakon što su odgovorili potvrdno, kazala je: 'Šta želite još, to je to, raziđite se!'. To je srednjoškolce zaboljelo", rekao je Gutić za Klix.ba.

Učenici su istakli kako su zahvalni na sastanku, a oni iz Jajca su plakali jer se nadaju da će usmeno obećanje biti ispunjeno i da je ovo ispunjenje njihove nade i jednogodišnje borbe za jedinstvo.

"Vjerujemo da će Skupština SBK usvojiti prijedlog i da ćemo ove godine moći govoriti o uspješnoj inicijativi da još jedna nova podjela u BiH nije usvojena. Inicijativa Naša škola ne poznaje granice, kantone, entitete, distrikte i druge podjele koje se odnose na Dejtonski mirovni sporazum", istakao je Gutić.

Učenici su poručili da će pratiti zasjedanje Skupštine SBK te tražiti da njihovi predstavnici prisustvuju kada se bude raspravljalo o tome. Također, borit će se za rješenje problema "dvije škole pod jednim krovom" i u drugim bh. gradovima.