|

Ministrica Borovac najoštrije osudila napade na novinare i medijske ekipe

Ministrica Borovac najoštrije osudila napade na novinare i medijske ekipe
13
F
FENA
22.8.2018. u 12:51
17
komentara
13

dijeljenja
Ministrica Borovac najoštrije osudila napade na novinare i medijske ekipe Foto: H. M./Klix.ba
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac najoštrije je osudila sve učestalije napade na novinare i medijske ekipe među kojima je i posljednji vandalski čin napada na ekipu BHT-a u Konjicu.
Borovac je naglasila kako je napad na novinare nedopustiv u demokratskom društvu te da ima poguban utjecaj ne samo na rad medijskih profesionalca i slobodu izražavanja, nego i na opću percepciju sigurnosti građana BiH.

"Ne smijemo dozvoliti da se huliganskim metodama guši sloboda izražavanja, koja predstavlja jedno od temeljnih ljudskih prava, jer na taj način se guše evropski i demokratski procesi u našoj zemlji od kojih ovisi svjetlija budućnost svih nas. Svi građani, bez obzira na njihovu pripadnost ili profesiju kojom se bave, trebaju uživati sigurnost i zaštitu te u tom svjetlu očekujem adekvatnu reakciju nadležnih organa u cilju otkrivanja i procesuiranja napadača na ekipu BHT-a", navela je ministrica Semiha Borovac u javnom reagiranju.

Dodala je kako su pravovremeno procesuiranje i odgovarajuća kazna za napade na medijske profesionalce jedini efikasan odgovor društva i jasna poruka da se barbarske metode obračuna sa neistomišljenicima neće tolerirati.

Ministrica Borovac je ovom prilikom podsjetila i na njen raniji stav i inicijativu da se napad na novinare u krivičnom zakonodavstvu definira kao posebno krivično djelo napada na službeno lice. Sve učestaliji napadi na medijske profesionalce samo potvrđuju neophodnost ove mjere, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...