Poruka Sarajliću
366

Ministrica Bogunić odgovorila SDA povodom odluke da škole rade drugog dana Bajrama

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić uputila je odgovor Kantonalnom odboru SDA, na čijem je čelu Asim Sarajlić nakon kritika na račun odluke da je drugi dan Bajrama radni za škole u Kantonu Sarajevo.
Ona na početku podsjeća da je školski kalendar za 2018/2019. godinu donio 30. juna prošle godine ministar Elvir Kazazovic (kadar SDA) i da je u primjeni od 1. septembra 2018. godine.

"Prema tom kalendaru Ramazanski bajram je neradni dan samo prvi dan kako je predviđeno i Zakonom o praznicima. Školama je dato uputstvo da skrate nastavu drugi dan Bajrama da bi učenici i učenice te njihovi nastavnici mogli posjetiti šehidska mezarja", poručila je Bogunić.

Ministrica ističe da je postupljeno isključivo prema Zakonu.

"Podsjećam gospodina Sarajlića da je bivši ministar Elvir Kazazović kadar SDA i da je on donio ovaj kalendar. Također gospodin Sarajlić dobro zna da smo zajedno bili pripadnici Armije BIH. Itekako poštujem Dan šehida. Pored toga napominjem da našu djecu treba učiti da se domovina i oni koji su poginuli za nju brane učenjem, radom, redom i poštivanjem zakona i propisa", navela je.

Za kraj je izrazila nadu da Asim Sarajlić i ona dijele istu viziju pozicije djece, učenika i studenata u Kantonu Sarajevu o jednakosti u svemu, pa i u slavljenju blagdana.