Sindikat negoduje
45

Ministrica Bogunić mijenja pravilnik: Zapošljavanje prosvjetara "u rukama" direktora

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Odlazeća ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić uputila je sindikatima dopis da se izjasne na novi Pravilnik kojim se ovlast za prijem radnika vraća u ruke direktora škola, a kriterije odlučuje svaka komisija zasebno. Predlaže se da se dosadašnji Pravilnik ukine.

U članu 8. stav 8 i stav 9 Pravilnika o prijemu radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i javnim ustanovama na području KS navodi se kako Komisija za provođenje javnog oglasa utvrđuje ispitna pitanja i kriterije za intervju na osnovu kojih će se izvršiti bodovanje kandidata, a komisija donosi i poslovnik kojim se definiraju oblasti iz kojih će se izvršiti provjera znanja, način provođenja praktičnog ispita te vrednovanje pismenog ispita od najmanje 60 posto od ukupnog broja bodova.

Kako je rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, ovim pravilnikom se predviđa da se prijem vrši na osnovu odredbi Zakona o radu i Uredbe Vlade KS, što se može primijeniti na kantonalna preduzeća i druge ustanove, ali ne i na sektor obrazovanja, jer će kandidati doći u situaciju da se njihova diploma i ostali dokumenti vrednuju i boduju različito po školama s obzirom na to da će svaka škola imati svoju komisiju koja će donijeti svoje pravilnike o radu.

"To znači da ćemo u više od stotinu škola i vrtića imati različite kriterije, jer će svaka komisija samostalno određivati kriterije i visinu bodova. Neće biti žalbi na konkurse, jer neće biti osnova, a konkursi će biti 'naštimani' onima koji su stranački, rodbinski, komšijski i na drugi način podobni i bliski direktorima škola. Ovaj pravilnik odgovara direktorima koji imaju jaka stranačka leđa, a oni koji su čestiti i pošteni će imati glavobolje, jer će biti smjenjivani", rekao je Sivro.

Ističe da se na ovaj način direktorima ponovo daje šansa da utječu na izbor, što do sada nije bio slučaj, jer se grčevito borilo za to godinama, a tri osobe će po svom nahođenju kreirati kriterije.

"Neko ko radi 10-15 godina i ko je imao odlične ocjene doći će pred neku komisiju koja će provjeravati zna li raditi svoj posao. Jedina prednost je ta, ako je prednost, što su sekretari škola obavezni da brinu o svim obrascima, zapisnicima i dokumentaciji, što do sada nije bio slučaj, jer to sada rade komisije koje nemaju podršku. Ali s druge strane sekretari će biti preopterećeni i očekujemo da će zbog toga otići na kolektivno bolovanje", kazao je Sivro.

U ovoj godini planiran je prijem 500 radnika u obrazovne ustanove, a Sivro smatra kako je indikativno da se ovakav pravilnik predlaže u izbornoj godini te da je to pokazatelj da se želi uvesti stranačko zapošljavanje.

Predstavnici sindikata iz sektora obrazovanja iznenađeni su ovakvim pravilnikom s obzirom na to da su prije devet mjeseci učestvovali u radu interresorne grupe koju je formirala ministrica Bogunić, a zbog kreiranja izmjena postojećeg pravilnika. Sedam članova, koji su bili članovi nadležnih ministarstava, antikorupcijskog tima i sindikata, sve tačke je usvajalo zajednički i konsenzusom. Ovakvog prijedloga nije bilo.

"Uradili smo pravilnik u skladu s vladinom uredbom i on se 'kiselio' devet mjeseci u ministricinoj ladici i sada se ovo dešava. Postojeći pravilnik ne treba stavljati van snage nego ga korigovati. Mi smo davno predložili da se Zlatne značke i drugi nagrađivani studenti dodatno boduju. Ono što je dobro treba zadržati, ono što je loše treba korigovati, ali nikako davati sve ovlasti u ruke direktorima", kazao je Sivro.

Dodao je i kako se ponovo radi na tome da se direktorima škola ukinu ograničenja mandata protiv čega su se radnici i sindikati također borili. U narednim danima imat će i sastanak s premijerom KS Edinom Fortom kako bi pokušali riješiti ovu situaciju, u protivnom, upozoravaju, spremni su da organizuju proteste ili idu u kolektivni štrajk.