Reakcija
2

Ministrica Bogunić: Bila sam dužna odgovoriti na zastupničko pitanje

M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić reagirala je nakon što je Sindikat osnovnog obrazovanja KS zatražio njenu smjenu kazavši da je zastupnik Hamed Aljović tražio broj direktora osnovnih škola učlanjenih u Sindikat osnovnog obrazovanja KS, što je, kako kaže, protivno zakonu i statutu samog sindikata.
"Budući da sam dužna odgovoriti na zastupničko pitanje, proslijedila sam informaciju u Ministarstvo finansija KS. Nakon dobijenih informacija proslijedila sam zastupniku koji je tražio taj podatak. Vi novinari, naravno, istražujete sve neregularnosti, ali bi bilo korisno da istražite njegovu registriranost, kao i zašto je jedini sindikat koji je finansiran iz budžeta. Također, saznajte i da li je platio porezni dug. Međutim, razumijem ovaj sindikat koji mora da uperi sve strijele po nalogu svojih političkih skrbnika", istakla je ministrica Bogunić.

Podsjećamo, navedeni sindikat je zaprimio obavijest Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u kojoj se navodi da Ministarstvo obrazovanja KS nije smjelo objaviti lične podatke o članstvu direktora osnovnih i srednjih škola u sindikatu.

Oni su istakli kako se nedvosmisleno može zaključiti da je prilikom dostavljanja traženih podataka od Ministarstva finansija KS i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS došlo do povrede Zakona o zaštiti ličnih podataka.

U dokumentu koji je upućen iz navedenog sindikata Vladi KS, a koji potpisuje Saudin Sivro, traži se i smjena ministrice Bogunić.