BiH
0

Ministri zdravlja EU sastali se u Beču zbog ptičije gripe

FENAq
Ministri zdravlja iz zemalja članica Evropske unije, iz Turske i iz balkanskih zemalja pogođenih ptičijom gripom sastali su se u petak u Beču da razmijene informacije i usklade preventivne mjere u oblasti javnog zdravlja.

Učestalost slučajeva zaraze ptica virusom H5N1 posljednjih sedmica u Evropi "zahtijeva da se uskladimo", izjavila je austrijska ministrica zdravlja Maria Rauch-Kallat za štampu, prije početka sjednice.

EU želi da se ministri dogovore kakvu će poruku uputiti stanovništvu i kakve će preventivne mjere poduzeti, dodala je Rauch-Vallat. Sjednici prisustvuje regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizcije Marc Danzom.

Dok se očekuju rezultati analize o sumnjivom žarištu virusa H5 na jednoj farmi u Francuskoj, nijedna ptica iz peradarnika nije zaražena u EU. Radi se o tome da treba osigurati da ptičija gripa ne zahvati peradarnike i da se na minimum smanji rizik za ljudsko zdravlje, kazala je austrijska ministrica.

Austrijsko predsjedništvo predlaže da se odrede pravila ponašanja radi zaštite rizičnog stanovništva, djece i starijih osoba,veterinara i uzgajivača, kao i osoba koje puno putuju.

Ne postoji nikakav rizik od konzumiranja pilećih proizvoda ili peradi ispravno ispečene, jer se virus uništava na 70 stepeni, kazala je Rauch-Kallat. Takvi će proizvodi biti ponuđeni ministrima za ručak.