{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri zdravlja EU sastali se u Beču zbog ptičije gripe

F
24.2.2006. u 13:30
0
0
Ministri zdravlja EU sastali se u Beču zbog ptičije gripe
0
Ministri zdravlja EU sastali se u Beču zbog ptičije gripe
Ministri zdravlja iz zemalja članica Evropske unije, iz Turske i iz balkanskih zemalja pogođenih ptičijom gripom sastali su se u petak u Beču da razmijene informacije i usklade preventivne mjere u oblasti javnog zdravlja.
Učestalost slučajeva zaraze ptica virusom H5N1 posljednjih sedmica u Evropi "zahtijeva da se uskladimo", izjavila je austrijska ministrica zdravlja Maria Rauch-Kallat za štampu, prije početka sjednice.

EU želi da se ministri dogovore kakvu će poruku uputiti stanovništvu i kakve će preventivne mjere poduzeti, dodala je Rauch-Vallat. Sjednici prisustvuje regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizcije Marc Danzom.

Dok se očekuju rezultati analize o sumnjivom žarištu virusa H5 na jednoj farmi u Francuskoj, nijedna ptica iz peradarnika nije zaražena u EU. Radi se o tome da treba osigurati da ptičija gripa ne zahvati peradarnike i da se na minimum smanji rizik za ljudsko zdravlje, kazala je austrijska ministrica.

Austrijsko predsjedništvo predlaže da se odrede pravila ponašanja radi zaštite rizičnog stanovništva, djece i starijih osoba,veterinara i uzgajivača, kao i osoba koje puno putuju.

Ne postoji nikakav rizik od konzumiranja pilećih proizvoda ili peradi ispravno ispečene, jer se virus uništava na 70 stepeni, kazala je Rauch-Kallat. Takvi će proizvodi biti ponuđeni ministrima za ručak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: