BiH
4

Ministri SBB-a se povlače iz Vlade ZDK

Klix.ba
Konferencija za medije KO SBB BiH ZDK
Konferencija za medije KO SBB BiH ZDK
Na vanrednoj sjednici Predsjedništva Saveza za bolju budućnost BiH donesena je odluka o povlačenju ministara ove stranke iz izvršne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

SBB u Vladi ZDK ima tri ministra: ministra finansija Mirsada Isakovića, ministra za boračka pitanja Ekrema Tuku i ministra za privredu Đemila Ugarka.

Iz Kantonalnog odbora SBB-a ZDK poručuju da su nezadovoljni učešćem u izvršnoj vlasti, nemogućnošću da se na adekvatan način odgovori na krizu i probleme u tom kantonu, te ističu da su njihovi prijedlozi za rješavanje ovih problema nailazili na nerazumijevanje, zbog čega je kriza još više produbljivana i kanton doveden u bezizlaznu situaciju.

"U prilog tome navest ćemo naše inicijative za otpočinjanje pregovora sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja i ostalih budžetskih korisnika, gdje se daleko ranije moglo zaustaviti gomilanje novih dugovanja po osnovu granskog kolektivnog ugovora. Tu je još kočenje realizacije zakona o koncesijama, opstrukcije u potpisivanju koncesionih ugovora i drugo, a čime je bespovratno izgubljeno dragocjeno vrijeme, ogromna budžetska sredstva i prilika da se pokrene privreda", samo su neki od danas navedenih problema.