BiH
15

Ministri iz DF-a nisu došli na sjednicu Vlade FBiH

Piše: E. S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Milan Mandilović, Aleksandar Remetić i Snježana Soldat, ministri iz Demokratske fronte danas ne prisustvuju sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ranije je rekao da će federalna Vlada bez ministara iz DF-a nastaviti sasvim normalno da funkcioniše. Novalić je jučer kazao kako ne očekuje da će ministri DF-a doći na današnju sjednicu, ali da mu je poznato da oni dolaze na posao u ministarstva.

Novalić je također rekao da su ministri dužni obavljati svoje poslove u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH sve dok predsjednik FBiH Marinko Čavara ne prihvati njihove ostavke.

Nije poznato šta će se naći na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH obzirom da će dnevni red federalna Vlada usvojiti na sjednici.

Podsjećamo, nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice usvojila spornu Uredbu koja tretira način imenovanja u državnim preduzećima, DF je napustio koaliciju sa SDA i HDZ-om, ocijenivši da će sporna Uredba za koju su glasali ministri ove dvije stranke dodatno uništiti javna preduzeća u FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara potpisao je odluku o prihvatanju ostavke ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Reufa Bajrovića. Za preostala tri ministra iz DF-a obaviti će dodatne konsultacije.