Uz razgovor o Kosovu
0

Ministri EU danas razmatraju Inzkov mandat

SRNA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Ministri inostranih poslova EU razgovarat će danas u Briselu o situaciji na Kosovu i Metohiji poslije savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, te razmotriti situaciju u BiH uoči predstojećih izbora u oktobru.

Očekuje se da će ministri istaći potrebu za ponovnim stvaranjem elana za reforme u BiH poslije izbora, uz snažnije prisustvo EU na terenu.

Na sastanku, kojim će predsjedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton, šefovi diplomatija trebalo bi da razmatraju pitanje mandata i daljeg angažmana specijalnog predstavnika EU u BiH Valentina Inzka, čiji mandat ističe 31. avgusta.

Šefovi diplomatije će razgovarati i o budućim koracima po pitanju Kosmeta i istaći da savjetodavno mišljenje MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine otvara novu fazu u kojoj bi se trebalo koncentrisati na budućnost, saopšteno je ranije iz EU.

Na sastanku će biti istaknuta spremnost EU da pomogne u dijalogu između Beograda i Prištine koji bi se odnosio na unapređenje saradnje, napredak u evropskim integracijama i poboljšanje života ljudi koji žive u pokrajini.

Ministri će razmatrati i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u skladu sa agendom iz Soluna, te bliskoistočni mirovni proces, situaciju u Iranu i Sudanu, kao i strateško partnerstvo sa Indijom i Brazilom. 

Ovo je prvi redovan sastanak Vijeća ministara pod belgijskim predsjedavanjem.