Apel roditeljima
296

Ministarstvo zdravstva FBiH: O vakcinaciji djece savjetujte se s pedijatrom, a ne na internetu

Piše: A. Z.
Vjekoslav Mandić, ministar Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja
Vjekoslav Mandić, ministar Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Imunizacija je najvažnija i najučinkovitija javnozdravstvena mjera zaštite zdravlja stanovništva, ali neutemeljene priče o njoj izazivaju zabunu i nemir među roditeljima. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, najniži obuhvat je za MRP vakcinu i iznosi 64 posto.

Zbog niskog obuhvata djece obaveznom imunizacijom u FBiH prisutan je ozbiljan rizik od epidemijske pojave cjepivom preventabilnih bolesti, prije svega krzamaka, rubeole, morbila, parotitisa i dječije paralize, zaključeno je na današnjoj konferenciji za medije Federalnog ministarstva zdravstva.

"Do prije 4-5 godina imali smo 90-95 posto vakcinisane djece, a obuhvat za sva cjepiva za prošlu godinu iznosi 70-75 posto. Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala nizak obuhvat i označila BiH, zajedno s Rumunijom i Ukrajinom, kao visokorizičnu zemlju za pojavu cjepivom preventibilnih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala nizak obuhvat. U zemljama regiona i Evrope stepen cijepljenja je 90-95 posto i to je preporučeni stepen", kazao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Djeca se u FBiH cijepe protiv deset bolesti, a četiri od tih vakcina su protiv difterije, velikog kašlja, dječije paralize i tetanusa koje znatno smanjuju smrtnost u svijetu.

"Ove zaboravljene bolesti se ne bilježe od prošlog stoljeća 70-ih i 80-ih godina, a sada su prijetnja. Prijeti nam dječija paraliza. Rizični smo za sebe i za svijet", kazala je Mirsada Mulaomerović, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pedijatrica Amira Skaka ističe da su vakcine koje se daju djeci u FBiH najkvalitetnije i da roditelji vakcinaciju trebaju shvatati kao nagradu.

"Roditelji najčešće dolaze jer budu obaviješteni preko interneta, a to su informacije koje nisu ničim potkrijepljene. Za MRP vakcinu se ne mora čekati da dijete progovori, ali nijedna vakcina se ne daje bez pregleda. Samo pedijatar može dati tačan odgovor roditeljima. U Srednjobosanskom kantonu nemamo ovih problema. Roditelj koji odbije vakcinu poziva se na razgovor kod pedijatra koji mu sve detaljno objašnjava i problem je riješen, ali kako bi se povećao broj imunizirane djece mora se povećati i broj pedijatara", rekla je Skaka.

Iako su zdravstveni radnici dužni podnijeti izvještaj u slučajevima kada roditelji odbiju vakcinaciju, do sada nije prijavljen nijedan takav slučaj i nije kažnjen nijedan roditelj. Predviđene kazne za nevakcinisanje kreću se od 200 do 2.000 KM, ali stručnjaci smatraju da kažnjavanje nema svrhu jer dijete i nakon plaćanja kazne ostaje nevakcinisano. Pedijatri i resorno ministarstvo zbog toga se slažu da bi fokus trebao biti na edukaciji roditelja, jer je primarni cilj dobrobit djeteta, njegov zdrav rast i razvoj, a odgovornost je i na roditeljima i na zdravstvenim radnicima, ali i društvu u cjelini.

Ministar Vjekoslav Mandić je apelovao na roditelje da se o važnosti i sigurnosti cjepiva informišu kod ljekara i da zaštite i vakcinišu svoju djecu jer je nevakcinisanje jednako prelasku ulice na crveno svjetlo.