BiH
4

Ministarstvo zdravlja RS-a nije dozvolilo besplatne preglede u Banjoj Luci

FENA
Organizaciji “Balkan Medical Travel” i timovima ljekara turske “Liv” bolnice, koji su organizovali u šest gradova u BiH besplatne preglede i konsultacije za sve građane u Mobilnoj klinici, danas je u Banja Luci zabranjena realizacija projekta, saopćeno je iz „Balkan Medical Travela”.

Iako je ranije „Balkan Medical Travel“, kako navode, dobio dozvolu uprave Grada Banja Luka za održavanje projekta i saglasnost za lokaciju na parking kod Galerije, jutros su inspektori Ministarstva zdravlja Republike Srpske donijeli odluku da ne dozvole besplatne preglede građana.

Direktor “Balkan medical Travela” Minet Musić izrazio je razočarenje takvom odlukom Ministarstva zdravlja RS, istakavši da su u ovom slučaju oštećeni samo građani koji su masovno aplicirali za besplatne preglede.

-Također, ljekari volonteri su doputovali iz eminentne “Liv” bolnice iz Turske da pomognu našim građanima da riješe određene zdravstene probleme, ali to očito nekome u vlasti nije odgovaralo - rekao je Musić.

Inače, projekt Mobilne klinike otvoren je jučer u Bihaću gdje je na gradskom trgu pregledano 50-tak građana.

Projekt će dalje biti održan u sljedećim gradovima: Zenica 1. novembar (na parkingu Sportskog centra kod autopijace); Tuzla 2. novembar (na parking TC Konzum); Sarajevo 3. novembar (Park At Mejdan) i Mostar 4. novembar (na parking iza Gradske Vijećnice).

Pregledi će u svim gradovima biti održani od 10- 16. sati.

Cilj ovog društveno korisnog projekta je da se građani u što većem broju pregledaju i obave konsultacije sa medicinskim stručnjacima iz različitih oblasti.

U svakom gradu će biti odabrana po jedna osoba koja će dobiti besplatni detaljni pregled organizma u “Liv” klinici u Turskoj sa plaćenim smještajem, navode iz „Balkan Medical Travela”.