Problem s diplomama
60

Ministarstvo zahtijeva od inspekcije da produbi istragu u slučaju "Šagolj-Tanović"

M. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kako je potvrdila Zineta Bogunić za Klix.ba, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo zatražilo je od kantonalne inspekcije da ponovo napravi uvid u to na koji način su Danis Tanović i Damir Šagolj primljeni kao predavači na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Kako su ranije utvrdili kantonalni inspektori, proslavljeni bh. reditelj i dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar Danis Tanović i fotograf Damir Šagolj, dobitnik Pulitzerove nagrade, primljeni su na ASU s nepotpunom dokumentacijom.

Tačnije, Damir Šagolj nije dostavio diplomu o završenom prvom ciklusu studija, dok je inspekcija utvrdila da Danis Tanović nije završio Akdemiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Međutim, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, kao drugostepeni organ, parcijalno je uvažilo upućenu žalbu Univerziteta u Sarajevu zato što su ocijenili kao legalnu nostrifikaciju diplome koju je Tanović stekao u Belgiji, a koja je nostrificirana na ASU u Sarajevu. Naime, prema Pravilniku o ekvivalenciji, nostrificirana Tanovićeva diploma se može tretirati kao i ona koja je stečena na ASU.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu prethodno je uputila i dopis ASU u Sarajevu i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u kojem se traži poništavanje konkursa na kojima su primljeni profesor Danis Tanović i docent Damir Šagolj.

Podsjećamo, kompletnu priču o nelegitimnosti izbora Tanovića i Šagolja u akademska zvanja pokrenuo je njihov kolega Ahmed Imamović, također reditelj, koji je eliminiran na konkursu na kojem se tražio profesor režije na navedenoj visokoškolskoj ustanovi, nakon čega se žalio na neregularnost izbora spomenutog dvojca.

"Za sada nemamo novih informacija u konkretnim predmetima, dok se ne okončaju postupci predviđeni rješenjem drugostepenog organa", kratko su nam kazali iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.