BiH
1

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice KS nema novca za novi socijalni program

FENA
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica Kantora Sarajevo ne može izraditi socijalni program koji bi mogao pratiti poskupljenje grijanja, jer u budžetu ovog ministarstva za ovu godinu nema finansijskih sredstva za uvođenje novih socijalnih kategorija.

Navedeno je to u današnjem saopćenju ovog ministarstva povodom izjava ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatka Petrovića da će se pitanje povećanja cijena centralnog grijanja rješavati putem socijalnog programa koji treba da donese Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS-a.

Navode da Ministarstvo trenutno subvencionira 52.933 građana Kantona Sarajevo koji ostvaruju jedno ili više od 28 prava iz domena socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Donošenje novog socijalnog programa, ističu, dovelo bi do onemogućavanja izvršavanja zakonom propisanih i priznatih prava, a dovelo bi u pitanje i egzistenciju najvećeg broja sadašnjih korisnika prava iz okvira socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

"Izrada socijalnog programa koji zagovara ministar Petrović podrazumijeva uvođenje u pravo na subvencioniranje grijanja novih osoba. Omogućavanjem subvencioniranja grijanja novim osobama bile bi uskraćene nade najugroženijim kategorijama stanovnika Kantona Sarajevo. Jednostavno rečeno, počevši od oktobra pa do kraja ove godine ne bi se mogle isplaćivati naknade za porodilje, dječiji dodatak, tuđa njega i pomoć i javne kuhinje", precizirano je u saopćenju.

Pojašnjavaju i da je fokusu djelovanja ovog ministarstva prevashodno briga za najugroženije kategorije stanovništva, a ne briga za ekonomsko poslovanje resora prostornog uređenja.

"Iz ovih razloga, pozivamo ministra Petrovića da se ubuduće u svojim izjavama isključivo ograniči na resor za koji je nadležan, jer očito dovoljno ne poznaje finansijske mogućnosti socijalnog sektora u Kantonu Sarajevo", poručili su iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS-a.