Revizorski izvještaj
117

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo bez kriterija dijelilo stotine hiljada KM fondacijama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo za boračka pitanja KS, na čelu s ministrom Muharemom Fišom, dobilo je nakon provedene finansijske revizije za 2017. mišljenje s rezervom, a Ured za reviziju institucija FBiH u izvještaju navodi da je raspodjela sredstava tekućih transfera u pojedinim slučajevima vršena bez jasno utvrđenih i mjerljivih kriterija.

"Ne možemo potvrditi da je Ministarstvo i prilikom dodjele sredstava transfera namijenjenih za Sufinansiranje pravne pomoći u korist branilaca BiH kvalitetno utvrdilo sve kriterije. Naime, na osnovu općih kriterija i nedovoljno mjerljivog posebnog kriterija 'vrednovanje značaja i kvaliteta ponuđenog projekta', od ukupno odobrenih sredstava za ove namjene u iznosu od 270.000 KM, najveći dio u iznosu od 205.000 KM ili 75,93% dodijelilo je fondaciji za koju je komisija za provođenje predmetnog javnog poziva prethodno konstatovala da su upitni njeni prostorni i ljudski resursi za realizaciju jednog od ponuđenih projekata, s obzirom na to da je ista registrovana dva mjeseca prije objavljivanja javnog poziva za njegovu dodjelu", navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Pravda za dodjelu sredstava

U izvještaju se navodi da je Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje projekata pružanja pravne i druge pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Oružanih snaga RBiH u predmetima ratnih zločina do pravosnažnosti presude za 2017. godinu raspisan 10. marta 2017. godine.

"U pozivu su definisani opći i poseban kriterij 'vrednovanje značaja i kvaliteta ponuđenog projekta'. Ne možemo potvrditi da je navedeni kriterij mjerljiv, radi čega se kao takav i nije mogao objektivno vrednovati", stoji u revizorskom izvještaju.

Aplikacije su dostavile dvije fondacije. Fondacija za očuvanje historijskog naslijeđa 'Pravda', osnovana dva mjeseca prije objavljivanja javnog poziva (11.01.2017. godine), dostavila je aplikacije za dva projekta, dok je druga fondacija, Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije – Sarajevo, dostavila aplikaciju za jedan projekat.

"Na prijedlog komisije za provođenje predmetnog javnog poziva, podržan je samo jedan projekat fondacije 'Pravda' i ovoj fondaciji dodijeljena su sredstva u iznosu 100.000 KM. Za drugi projekat komisija je konstatovala da nije dovoljno i adekvatno obrazložen, a 'posebno ako se ima u vidu da je Fondacija tek registrovana početkom tekuće godine i da su upitni prostorni i ljudski resursi neophodni za realizaciju jednog takvog projekta...' Neovisno o tome, odlukom od 14.07.2017. godine, prihvaćen je i drugi projekat fondacije 'Pravda' i istoj su odobrena preostala budžetska sredstva za ove namjene u iznosu od 85.000 KM. Novom odlukom od 13.11.2017. godine, odobrena su i dodatna sredstva ovoj fondaciji u iznosu od 20.000 KM. Sredstva su prethodno odobrena rebalansom Budžeta. Prema tome, fondaciji 'Pravda' su u 2017. godini dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 205.000 KM", navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Kratkoročna potraživanja

Kratkoročna potraživanja, navodi se u izvještaju, iskazana u iznosu 1.791.100 KM, u odnosu na datum prethodnog bilansa (1.789.933 KM) veća su za 1.167 KM, koliko iznose potraživanja od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, po osnovu bolovanja preko 42 dana.

"Iskazana potraživanja koja se u istom iznosu od 1.789.933 KM prenose iz godine u godinu, odnose se na sumnjiva i sporna potraživanja. Ova sumnjiva i sporna potraživanja odnose se na date kredite u ranijem periodu koji nisu vraćeni. Radi se samo o manjem dijelu novčanih kredita datih u periodu od 1997. do 2007. godine, u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja pripadnika boračke populacije, prenesenih na ovu poziciju. Veći dio i dalje je iskazan na poziciji dugoročnih plasmana. U okviru navedenog iznosa, potraživanja po osnovu glavnice iznose 1.551.374 KM, a po osnovu kamate 238.559 KM. Osnovni razlog zbog kojih sredstva nisu vraćena je što su ista data korisnicima, bez prethodno obezbijeđenih kvalitetnih kolaterala. Nakon što je nadležni sud utvrdio da su ova potraživanja nenaplativa, donio je rješenje o obustavi postupka naplate. Stoga je više nego izvjesno da se sumnjiva i sporna potraživanja u iznosu od 1.789.933 KM neće naplatiti. Podsjećamo, način postupanja sa nenaplativim potraživanjima propisan je odredbama člana 46. Zakona o budžetima u FBiH i člana 37. Računovodstvenih politika za budžetske korisnike i Trezor Kantona Sarajevo", stoji u revizorskom izvještaju.