Platforma SDS-a i SNSD-a
0

Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba pripasti Srbima

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Prema radnoj verziji platforme o zajedničkoj saradnji na nivou organa BiH, SNSD i SDS imale bi po dva ministra u Vijeću ministara, među kojima i ministra vanjskih poslova BiH.

Ako Srbima budu na raspolaganju tri ministarska mjesta, SNSD bi dobio dva, a SDS uz jedno, i pravo prvog izbora za ostale pozicije u zajedničkim institutcijama, navodi se u tom dokumenta koji će SDS ponuditi SNSD-u kao prijedlog platforme za koaliciju na državnom nivou, a koji je večeras objavila banjalučka Alternativna televizija.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da bi Srbima, ukoliko nemaju, a evidentno je da neće imati mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara u ovom sazivu, trebalo da pripadnu četiri ministarstva i da je zajednički stav da bi jedno od ta četiri ministarstva moralo biti i ono koje se odnosi na vanjske poslove.

Bosić je ranije rekao da on se neće kandidirati za to mjesto. SDS je i dalje otvoren za saradnju sa mnogim strankama, ali je, kaže, sve bliže dogovoru sa SNSD-om, s tim da njegova stranka neće biti “ničiji priljepak”.

“Mi možemo biti ili partner, odnosno učestvovati u donošenju odluka, ili ćemo ostati u opoziciji ili tražiti neka treća rješenja”, kategoričan je Bosić.

Aneks ove platforme o usaglašenom nastupu SNSD-a i SDS-a u sadašnjoj formi predviđa da SNSD ponudi DNS-u da se pridruži njihovom poslaničkom klubu u Predstavničkom domu, ali i da SDS isto napravi sa PDP-om. Mladen Ivanić kaže da se oni u PDP-u u ovom trenutku ne vide u vlasti na bh. nivou, ali da nije nemoguć ulazak u SDS-ov klub.

“PDP ne isključuje mogućnost da se naš predstavnik priključi poslaničkom klubu SDS-a, jer mi nemamo drugog izbora, ali samo pod jednim uvjetom, da ostane zajednička saradnja PDP-a i SDS-a”, rekao je Ivanić.

SDS naglašava i da dosadašnji prijedlozi poput “aprilskog” i “butmirskog paketa” i “prudskog sporazuma”, usljed promijenjenih okolnosti, ne mogu biti polazna osnova za buduće razgovore oko promjene Ustava BiH. Ponavljaju i inicijativu da se o ulasku BiH u NATO odlučuje na referendumu u Republici Srpskoj, te da će se zalagati za smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Zajedno će, navodi se, provoditi odluke Skupštine RS-a o popisu stanovništva i o državnoj imovini, raditi na prestanku misije visokog predstvanika za BiH, donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, novi poslovnik o radu Vijeća ministara kojim bi bilo onemućeno preglasavanje, kao i izmjene Izbornog zakona BiH. Te izmjene bi podrazumijevale uvođenje zatvorenih lista i cenzus od pet posto.

U radnoj verziji platforme o zajedničkoj saradnji na nivou organa BiH SDS je naveo i to da će, ako ne bude moguće usaglasiti mišljenja o nekim pitanjima, poslanici glasati u skladu sa stavovima svojih stranaka.

Podsjećanja radi, predsjednici SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić, dogovorili su 28. oktobra da do srijede finaliziraju platformu zajedničke saradnje na nivou organa BiH, kada će se o nacrtu tog dokumenta izjasniti rukovodstva tih stranaka.