Tražili posjetu
71

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Mašetović se osjeća dobro, upućen zahtjev da se brani sa slobode

Klix.ba
Selmir Mašetović
Selmir Mašetović
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je kako Generalni konzulat BiH u Istanbulu još uvijek čeka saglasnost turskih vlasti za konzularnu posjetu bh. studentu Selmiru Mašetoviću koji je uhapšen krajem maja ove godine u gradu Ušak. Također, čeka se i saglasnost za omogućavanje Mašetoviću da obavi telefonski razgovor sa ocem.

"GK Istanbul je komunicirao sa roditeljima, upoznao ih sa situacijom i informacijama nadležnog turskog tužilaštva, te je dana 30.05.2018. godine uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posjetu. Istovremeno se Ambasada BiH u Ankari obratila diplomatskim putem Ministarstvu pravde Republike Turske", navodi se u saopćenju MVP BiH.

Advokat koji zastupa Mašetovića po službenoj dužnosti informirao je Generalni kozulat kako se Mašetović osjeća dobro, da nema zdravstvenih poteškoća i da nema primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Obavijestio je bh. GK da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode.

"U kontaktu sa porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u Republici Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa. Ambasada BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu", navodi se u saopćenju MVP BiH.

Podsjetili su kako je Republičkog tužilaštvo grada Ušaka obavijestilo GK BiH u Istanbulu o hapšenju bh. državljana, te o tome da Tužilaštvo Republike Turske vodi istražni postupak protiv Mašetovića koji se nalazi u KPZ-u u Ušaku.