{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo vanjskih poslova bez odgovora zašto Ambasada plaća kazne u Grčkoj

17.9.2014. u 15:58
9
11
Ministarstvo vanjskih poslova bez odgovora zašto Ambasada plaća kazne u Grčkoj
9
Ministarstvo vanjskih poslova bez odgovora zašto Ambasada plaća kazne u Grčkoj
Ministarstvo vanjskih poslova BiH javnosti u našoj zemlji još uvijek nije ponudilo ozbiljno obrazloženje sramotne situacije u koju se dovela Ambasada BiH u Grčkoj.
Prije svega, javnost nije dobila odgovor na pitanje zbog čega je Ambasada, odnosno Ministarstvo, tamošnjim institucijama moralo platiti gotovo devet hiljada eura, nakon sudskog spora koji je pokrenuo bivši uposlenik Ambasade BiH u Atini, jer je radio nacrno.

Kako smo ranije pisali, Ambasada u Grčkoj, ali i druga bh. diplomatska predstavništva zapošljavaju radnike po ugovoru o djelu nakon čega dolaze do problema sa lokanim inspekcijama rada.

Niko nije došao na sastanakAmbasada u Grkoj trenutno ima spor sa bivšim vozačem Nikolaosom Gidasom koji je također radio po ugovoru o djelu te bez slobodnih dana, odnosno odmora. Predstavnici Ambasade BiH i vozač su se trebali sastati 5. septembra u prostorijama tamošnje inspekcije radi razrješenja ove situacije, ali se niko iz Ambasade nije pojavio, pa je novi sastanak zakazan za 25. septembar.

Osim vozača, na isti način je trenutno angažirana i sekretarica, koja je državljanka Bosne i Hercegovine. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kojem smo tražili odgovore na brojna pitanja vezana za ovaj problem, kažu da nemaju odgovore, odnosno da mogu odgovoriti samo na dio.

"Vozač u Ambasadi BiH u Atini je grčki državljanin i bio je angažiran na osnovu ugovora o djelu. Ugovor o djelu je istekao i iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova BiH je raspoređen vozač u Ambasadu BiH u Atinu. Sekretarica je državljanka BiH, koja je angažirana po ugovoru o djelu zbog poznavanja grčkog jezika. Angažman na osnovu ugovora o djelu ne može se proglasiti radom nacrno, jer su ugovorne strane regulisale međusobne odnose. Ugovor o djelu nije radni odnos. Naknada po ugovoru isplaćuje se u bruto iznosu, a kada se naknada isplaćuje u bruto iznosu, angažirana osoba sama uplaćuje doprinose za sebe", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

U Ministarstvu također navode da su angažirani po ugovoru o djelu u bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u pravilu strani državljani, a angažirani su zbog poznavanja jezika zemlje domaćina.

Sistematizacija radnih mjesta i ugovori o djelu"Strani državljani se ne mogu primati u stalni radni odnos", kažu u Ministarstvu.

Kada su u pitanju pozivi predstavnicima Ambasade od lokalnih institucija radi regulisanja pitanja vezano za radnike, grčke državljane, u Ministarstvu navode da ambasadori nisu dužni komunicirati sa lokalnim organima uprave, osim sa ministarstvom vanjskih poslova zemlje domaćina.

Međutim, iz Ministarstva nema odgovora o tome zašto su, ako je sve u skladu sa propisima, plaćali kazne zbog ovakvog načina zapošljavanja radnika i zašto se uopće pozivaju predstavnici Ambasade na sastanke sa tamošnjim inspekcijama.

Natsanda Tadić iz Banje Luke koja radi na mjestu sekretarice u Ambasadi BiH u Grčkoj i angažirana je po ugovoru o djelu, nedavno je, nakon što su Klix.ba i neki drugi mediji objavili priču o problemima s upošljenjavanjem radnika u Ambasadi u Atini, dobila dopis o neproduženju ugovora.

"Radim sada samo do 30.septembra, a nakon što sam ih preko advokata uopozorila na kršenje zakona. Naime, ne smije se za mjesto predviđeno sistematizacijom angažirati neko po osnovu ugovora o djelu. Nakon mene će vjerovatno nastaviti s tom praksom i angažirati ponovo nekoga na osnovu ugovora o djelu", kaže Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: