{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada BiH u Grčkoj plaća kazne zbog zapošljavanja radnika nacrno

8.9.2014. u 22:04
52
73
Ambasada BiH u Grčkoj plaća kazne zbog zapošljavanja radnika nacrno
52
Ambasada Bosne i Hercegovine u Grčkoj je, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, proteklih mjeseci bila primorana platiti kaznu zbog zapošljavanja radnika, državljana Grčke, nacrno.
Dokument iz Poreske uprave u kojem se traži da Ambasada plati kaznu
Dokument iz Poreske uprave u kojem se traži da Ambasada plati kaznu


Prema našim informacijama, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasada u Grčkoj, bila je primorana platiti kaznu od skoro devet hiljada eura Poreskoj upravi Grčke nakon sudskog spora koji je pokrenuo bivši uposlenik Ambasade BiH u Atini, jer je radio nacrno tvrdi naš izvor.

Zbog navodne štednje Ministarstvo vanjskih poslova, ne samo u Grčkoj, već i u drugim zemljama, navodno angažuje lokalno stanovništvo kao vozače i sekretarice, ali im ne plaća doprinose, osiguranje te ne poštuje njihovo pravo na odmor. Radi se o ugovorima o djelu koje potpisuju svaka tri mjeseca, a rade godinama.

Ambasada BiH u Grčkoj ovih dana ponovo ima problema s tamošnjom inspekcijom rada i to ponovo zbog zapošljavanja radnika, lokalnog stanovništva, nacrno.

Prema našim informacijama jedan od onih koji su angažirani na osnovu ovakvog ugovora je i, sada već bivši, vozač Grk Nikolaos Gidas. On je prošle godine na proljeće angažiran na osnovu ugovora o djelu, radio je prekovremeno i bez slobodnih dana. Uposlenici u Ambasadi koji su angažirani na ovaj način navodno su tražili da ih se prijavi, posebno nakon što su prije nekoliko mjeseci pooštrene inspekcijske kontrole, ali njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

Ugovor vozača
Ugovor vozača


Zbog ovakvog odnosa prema uposlenicima, grčkim državljanima, Ambasadu je pozoravalo i Ministarstvo vanjskih poslova Grčke, ali se situacija nije promijenila. O nekima od ovih upozorenja i problema koje Ambasada ima s lokalnim institucijama navodno Ministarstvo vanjskih poslova BiH uopće nije obaviješteno.

Gidas je, kako saznajemo, u julu ove godine saopćio ambasadoru Draganu Bozaniću da će se obratiti inspekciji rada, ali ambasador nije reagirao. Vozač je 5. augusta ove godine i podnio prijavu tamošnjoj inspekciji rada, nakon čega su predstavnici Ambasade BiH i vozač ovih dana pozvani u prostorije inspekcije radi postizanja dogovora. Od Ambasade se traži da dostavi brojne dokumente koja bi trebala imati s obzirom na zapošljavanje grčkog državljanina, ali ih Ambasada nema, tvrdi naš izvor.

U slučaju da Ambasada ne postigne dogovor sa vozačem, postoji mogućnost da će platiti kaznu zbog neprijavljenih radnika i do 10.000 eura.

Klix.ba je još prošle sedmice uputio Ministarstvu vanjskih poslova BiH upit u vezi s upošljavanjem radnika nacrno u Ambasadi u Grčkoj, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor ni komentar iz Ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: