Neprimjerena odjeća
2.5k

Ministarstvo u KS zabranilo polaganje vozačkih ispita u mini suknjama i šorcevima

Piše: Er. M.
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputilo je u julu upozorenje o odijevanju prilikom polaganja ispita za vozače motornih vozila. Kako je navedeno, ostavljena je mogućnost da se osobama koje se ne budu pridržavale kodeksa odijevanja onemogući pristupanje polaganju vozačkog ispita.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauke i mlade Kantona Sarajevo ističu da kandidati za vozače, a koji prisustvuju ispitu iz poznavanja saobraćajnih propisa, prve pomoći i ispitu iz upravljanja motornim vozilom, na osnovu ranijih iskustava moraju upozoriti da trebaju biti prikladno i uredno odjeveni.

Precizirano je da se neprikladnom odjećom za muškarce naročito smatraju kratke pantalone, majica koja nema rukave, te obuća otvorenih prstiju, koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu (japanke, papuče).

Što se tiče žena, posebno neprikladnom odjećom smatraju se previše otvoren vratni izrez bluze/majice i/ili bluza/majica bez leđa i bez rukava (majica na bretele), suknja ili kratke pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te neprimjerena obuća (papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu).

Upozorenje
Upozorenje

Kantonalno ministarstvo zabranilo je i nošenje sportske odjeće, simbola na odjeći koji mogu biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojem osnovu, nepokriveni torzo, te nošenje kape u ispitnim prostorijama.

"Uposlenici autoškole su dužni upoznati kandidate sa sadržajem ovoga dopisa, te ih upozoriti na obavezu poštovanja istog, kao i na nemogućnost pristupanju ispitu u slučaju povrede datih uputa", navodi se u upozorenju.