BiH
336

Ministarstvo traži da ista mjesečna karta važi u vozilima GRAS-a i Centrotransa

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine uskoro bi mogli jednu mjesečnu kartu koristiti u vozilima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS i Centrotrans. Ovu inicijativu je zbog neredovnih linija i nezadovoljstva građana zbog nefunkcioniranja javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo uputilo Ministarstvo saobraćaja KS.

Kako saznajemo, inicijativa je upućena na adrese oba preduzeća - GRAS-a i Centrotransa, a još uvijek su u toku pregovori nakon kojih će biti donesena odluka za koju se iz resornog ministarstva nadaju da će biti pozitivna.

Iz ministarstva očekuju da će se iste mjesečne karte moći koristiti početkom naredne godine u svim vozilima oba prijevoznika na kantonalnim linijama.

Iz Centrotransa navode kako je potrebno da kompletan javni prijevoz u Kantonu Sarajevo bude definiran tako da građani i korisnici usluga prijevoza budu u mogućnosti da s jednom mjesečnom kartom koriste sva prijevozna sredstva u kantonu.

"Nažalost, u ovom momentu to još uvijek nije moguće, a pregovori su u toku. Ministarstvo saobraćaja KS pokušava pronaći rješenje te se nadamo da ćemo u što skorije vrijeme imati jedinstveni tarifni sistem koji će biti velika prednost svim građanima koji koriste mjesečne karte", istakli su iz Centrotransa.

Ministarstvo saobraćaja KS je izradilo i dokument o načinu funkcioniranja ovog sistema, a na prijevoznicima je da usaglase određene detalje. Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i ranije je isticao ovo rješenje kao najbolje.

Sada navodi kako će ministarstvo ustrajati u svojoj nakani bez obzira na očitovanje Centrotransa ili GRAS-a. Putnicima će biti omogućeno da s jednom mjesečnom kartom koriste sva prijevozna sredstva. I iz GRAS-a također navode kako im je cilj normalizacija gradskog prijevoza i što bolja usluga građanima.