Ministarstvo suočeno sa tužbom zbog okolinske dozvole za TE Banovići

Klix.ba
25.12.2014. u 11:52
0
10
Ministarstvo suočeno sa tužbom zbog okolinske dozvole za TE Banovići
0
Ministarstvo suočeno sa tužbom zbog okolinske dozvole za TE Banovići
Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja Ekotim tužilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma zbog loše okolinske dozvole za termoelektranu Banovići.
Iz ovog udruženja navode kako je upitan kvalitet okolinskih dozvola koje je izdalo ovo Ministarstvo.

Posljednji od primjera pogrešnih dozvola je i slučaj izdavanja dopunskog rješenja o graničnim vrijednostima emisija štetnih materija u zrak za novu termoelektranu u Banovićima, tvrde u Udruženju Ekotim.

"Analizom okolinske dozvole za TE Banovići primijetili smo da u dokumentu nisu jasno navedene granične vrijednosti emisija u zrak iz postrojenja za sagorijevanje, na što smo resornom ministarstvu i ukazali dopisom u oktobru ove godine. Kao odgovor, Ministarstvo je prihvatilo našu primjedbu i izdalo dopunsko rješenje kojim je propisalo granične vrijednosti. No, opet su napravili grešku pošto navedene granične vrijednosti nisu u skladu sa Pravilnikom o graničnim vrijednostima u zrak iz postrojenja za sagorijevanje. Pošto rješenje ne dopušta pravo žalbe, iskoristili smo jedinu mogućnost za ispravku ove greške i pokrenuli tužbu protiv Ministarstva", dodaje se u saopćenju Udruženja.

Navode kako ovo nije prvi put da se pri izdavanju okolinske dozvole potkradu namjerne ili slučajne greške.

"Pored ovog problema postoje slučajevi da se dozvole izdaju za samo sedam dana, ili da se investitorima omogućavaju izmjene prethodno usvojenih planova bez dodatnih analiza utjecaja na okoliš koje mogu rezultirati trajnim negativnim uticajem na zdravlje ljudi i okoliš. Da li je cilj ovih 'ubrzanih' dozvola da se izbjegne učešće javnosti, primjena zakona i pravilnika, ili da se ide 'na ruku' pojedinim investitorima?", pitaju iz Udruženja.

Napominju kako je okolinska dozvola koristan i dobar alat koji zaista može rezultirati smanjenjem zagađenja, ali samo ako je napravljena kvalitetno i stučno, u skladu sa zakonima i ako se dosljedno primjenjuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: