BiH
0

Ministarstvo sporta RS osudilo krvavi obračun navijača kod Donjeg Vakufa

FENA
Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske najoštrije osuđuje sukob navijača fudbalskih klubova Borac i Željezničar, koji se dogodio jučer u mjestu Oborci, na magistralnom putu Donji Vakuf - Travnik.

"Žalosno je da se odlazak na fudbalsku utakmicu pretvorio u masovnu tuču, u kojoj ima životno ugroženih mladih ljudi i povrijeđenih policajaca, koji su pokušali da spriječe ovaj krvavi obračun u kojem je učestvovalo 100 huligana, jer ljude koji su bili spremni da urade sve ono čega smo bili svjedoci, ne mogu se nazvati navijačima", saopćeno je iz ovog resora Vlade RS-a.

Sramota je, navode, da ova vijest bude udarna u svim informativnim emisijama kod nas, ali i regionu i “da Republika Srpska bude predstavljena na ovako ružan način”.

"Prije nekoliko dana poslali smo najljepšu poruku iz RS kroz projekt 'Fer plej je pobjeda', gdje su vrhunski sportisti poručili svim navijačima da nasilju nije mjesto u sportu. Jučer smo bili svjedoci tužnih događaja koji nemaju nikakve veze sa fair playom", stoji i saopćenju i naglašava se da će resorno ministarstvo, u saradnji s ostalim nadležnim institucijama, učiniti sve da se ovakve slike više ne pojavljuju.

Apeliraju na sve navijače da na sportske terene idu da navijaju i u duhu fair playa bodre svoj tim, “jer najmlađe školarce učimo fair playu a stariji navijači bi trebalo da im budu uzor i razvijaju im ljubav prema sportu, a ne da ih uče nasilju”.