BiH
0

Ministarstvo sigurnosti: Najteža situacija u HNK i Istočnoj Bosni

FENA
Haos u Mostaru
Haos u Mostaru
Ministarstvo sigurnosti BiH saopćilo je danas da je zbog snježnih padavina trenutno najteža situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i području Istočne Bosne.

"Deblokirana su vozila i autobus na području Salakovca, a još nekoliko vozila blokirano je na relaciji Salakovac - Drežnica, navode iz Ministarstva.

Pod kontrolom je i situacija u vezi voza na području Bradine, a radi se o lokomotivi i jednom vagonu bez putnika.

Na području Miljevine zbrinuti su putnici iz autobusa i automobila koji su pješačili, a pomoć su im ukazali pripadnici civilne zaštite.

Preduzimaju se aktivnosti za deblokiranje sanitetskog vozila s tri putnika na lokalitetu Tjentišta, kao i tri automobila s 15 putnika na lokalitetu Suva - općina Foča. Među putnicima je jedan državljanin Crne Gore.

Gorska služba spašavanja Sarajevo uspjela je deblokirati vozilo sa argentinskim državljanima na putu Krupac - Bjelašnica.

Republička uprava civilne zaštite RS predložila je Vladi RS da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće na čitavoj teritoriji BiH.

"Ukoliko dva ili više kantona u Federaciji BiH proglase stanje prirodne ili druge nesreće Vlada FBiH to stanje može proglasiti na teritoriji FBiH", navodi se.

Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je od Oružanih snaga BiH pregled kapaciteta koji bi se mogli staviti u funkciju (prije svega vozila za čišćenje snijega), kao i helikopteri za eventualnu evakuaciju bolesnih i povrijeđenih i dostavljanje pomoći hrane i lijekova najugroženijim stanovnicima.

"Dosad još nije zatraženo angažiranje OSBiH, ni iz entiteta niti iz općina", navodi se.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da će ukoliko bude proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji jednog ili oba entiteta, biti aktivirano Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, kojim rukovodi zamjenik ministra sigurnosti BiH i koje bi preuzelo koordinaciju svih aktivnosti na čitavoj teritoriji BiH.

"U skladu sa Zakonom, Ministarstvo sigurnosti ima propisane procedure i sporazume sa susjednim i drugim državama i u slučaju potrebe može se zatražiti i međunarodna pomoć koja podrazumijeva operativne snage i humanitarnu pomoć", navodi se.

Operativni komunikacijski centar BiH provodi aktivnosti na zaštiti i spašavanju (112) i aktivan je u punom kapacitetu.

"Piroritet je spašavanje ljudskih života, a niži nivoi organiziranja su obavezni poduzeti sve potrebne mjere na uspostavljanju prohodnosti komunikacija kao i provođenje drugih mjera", navodi se.

Ministarstvo sigurnosti, u okviru svojih nadležnosti, poduzima sve mjere i koordinira aktivnosti s entitetskim upravama civilne zaštite u cilju prikupljanja informacija vezano za stanje izazvano snježnim padavinama na području Bosne i Hercegovine.