BiH
19

Ministarstvo sigurnosti BiH: Današnja akcija pokazuje da nema nedodirljivih

Anadolija
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pohvalilo je današnju dobro koordiniranu i izvedenu akciju hapšenja zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u akciji kodnog naziva "Partner".

Nakon hapšenja zastupnika u Parlamentu FBiH i direktora ZZO TK, reagiralo je i Ministarstvo sigurnosti BiH. U saopćenju se navodi i da ovakva akcija pokazuje da u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije neće biti onih koji mogu umaći zakonu.

"Hapšenje visokopozicioniranog dužnosnika pokazuje da neće biti nedodirljivih. Ova akcija predstavlja dokaz čvrste opredjeljenosti pravne države, Tužiteljstva BiH i agencija za provođenje zakona u okviru Ministarstva sigurnosti BiH i izvan njega, da se obračuna sa sistemskom korupcijom", navedeno je.

Današnja akcija potvrđuje obavezu i očekivanja da slijedeća godina bude ključna u ispunjavanju uslova o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

"Ovime potvrđujemo i obavezu i očekivanja zaštite građana BiH od korumpiranih pojedinaca iz vlasti, kao i ekonomski napredak države", stoji u odgovoru.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je u Tuzli uhapšen zastupnik u Parlamentu FBiH prilikom primopredaje mita u iznosu od 20.000,00 konvertibilnih maraka. Na osnovu saznanja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, službenici SIPA-e su na području Tuzle lišili slobode osobu O.M., koja obavlja dužnost zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema navodima bosanskohercegovačkih medija, radi se o zastupniku iz Stranke za BiH, Midhatu Osmanoviću.

Slobode je lišen i V.T., direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

U toku je kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode, nakon čega će iste biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Također su u toku pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona, navodi se u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu.

Aktivnosti po akciji "Partner" se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana, stoji u saopštenju.