Izdvojili ključne izazove
9

Ministarstvo saobraćaja o stanju u GRAS-u: Probleme riješiti u narednih 10 godina

B. R.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom stanja u preduzeću GRAS. Ukazalo je na probleme u preduzeću i tvrde da su poduzeli, kako su naveli, niz mjera da se situacija poboljša.
Kako su istakli, najveći problemi u GRAS-u su nastali u periodu od 2009. do 2016. godine. Kao najznačajnije probleme izdvojili su sljedeće:
  • dugovanja preduzeća prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u približnom iznosu od cca 33 miliona i 660.000 KM;

  • dugovanja preduzeća prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine;

  • dugovanja preduzeća prema radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa kolektivnim ugovorom za oblast komunalne privrede u približnom iznosu od cca 20 miliona KM;

  • rješavanje tužbi tužitelja GRAS-a protiv tuženog Kantona Sarajevo;

  • smanjivanje broja uposlenih i donošenja optimalne organizacione strukture preduzeća kroz restruktuiranje preduzeća;

  • nedovoljan broj voznih jedinica;

  • loše stanje tramvajske pruge;

  • neadekvatan sistem naplate karata i upravljanja javnim prijevozom;

  • nedovoljno planiranje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za prijevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokriće gubitaka iz prethodnih godina

  • te problem nepostojanja generalne licence prijevoznika koju GRAS ne može produžiti zbog dugovanja za poreze i doprinose.

Iz Ministarstva saobraćaja su poručili da su zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo u prethodnom periodu, posebno nakon blokade računa GRAS-a iz 20. augusta ove godine, preduzeli niz mjera i radnji na rješavanju ovih problema. Najavili su poduzimanje dodatnih mjera.

"Obavljeni su razgovori i definisani prijedlozi rješenja sa Upravom za indirektno oporezivanje, Poreznom uprava Federacije Bosne i Hercegovine, Sindikatom uposlenika KJKP GRAS, advokatom koji zastupa radnike koji su tužili preduzeće, međunarodnim finansijskim institucijama i svim ostalim institucijama Kantona Sarajevo koje mogu pomoći u rješavanju nagomilanih problema. Vlada KS-a će predložiti način rješenja ovih problema kroz rješavanje urgentnih problema i to onih koji se tiče rješavanja ove problematike u narednih 10 godina", ukazali su.

Potcrtali su da se prijedlog rješenja odnosi i na obaveze prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i radnicima preduzeća koji su podnijeli tužbe i čije su presude blokirale račune preko kojih preduzeće posluje.

"Također već duži period Vlada KS-a rješava probleme vezane za poboljšavanje uslova za obavljanje usluga javnog prevoza kroz rekonstrukciju pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa, te realizaciju svih ostalih projekata koji bi trebali da poboljšaju urbanu sliku Kantona Sarajevo. U narednih nekoliko sedmica očekujemo usvajanje prijedloga Sporazuma o rješavanju problema u poslovanju GRAS-a koji će se uputiti na razmatranje Skupštini KS-a, kao osnivaču ovog preduzeća. Nadamo se da će ovaj Sporazum biti prvi korak ka trajnom ozdravljenju preduzeća", saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.