Pad aviona u Mostaru
6

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH: Ne smije se žuriti u istrazi i uznemiravati javnost neistinom

Piše: Dž. Č.
S mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Informacije o detaljima istrage avionske nesreće kod Mostara, u kojoj je poginulo pet osoba, a koje su se pojavile u pojedinim medijima su netačne. Kako saznajemo, Tužilaštvo BiH i Ministarstva prometa i komunikaciji BiH još nisu dobili nikakav izvještaj istražnog tima niti je završen nalaz obdukcije preminulog pilota Ivana Karačića za kojeg su mediji pisali kako je imao infarkt prilikom nesreće.

Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH rekao nam je kako se ova bh. institucija ograđuje od svih lažnih informacija o nesreći.

"Ne znamo iz kojeg razloga ljudi imaju potrebu objavljivati nepotpune, neispravne i neistinite informacije. Apsolutno je neprihvatljivo da se temeljem nekakvih špekulacija kvazi eksperata prave zaključci, uznemirava javnost, a posebno porodice stradalih. Još ne postoji niti je nama dostavljen službeni nalaz obdukcije tijela preminulog pilota. Taj nalaz će biti jedan od ključnih elemenata da bi se napravio preliminarni izvještaj o detaljima nesreće. Neki drugi elementi nesreće su poznati Ministarstvu, ali s obzirom da nemaju službeni karakter, Ministarstvo s tim informacijama nije izlazilo u javnost. U ovom trenutku ljekari i istražni tim pribavljaju sve informacije od porodičnog ljekara stradalog pilota koje će biti kompletirane zajedno sa nalazom obdukcije kad on bude gotov. Očekujemo da preliminarni izvještaj bude završen za nekih sedam dana", pojasnio nam je Pejić.

Komisija koja istražuje pad aviona završila je prvu fazu istrage. Pejić nam govori kako članovi istražnog tima trenutno analiziraju dokumente koje im je dostavila Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, a radi se o uvjerenju o plovidbenosti, letačkoj dozvoli pilota i zdravstvenom uvjerenju.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko istaknuo je za Klix.ba kako javnost mora imati razumijevanja tokom istrage.

"Istražni tim svoj posao radi detaljno i temeljito vodeći računa da se ništa ne preskoči. U ovakvim slučajevima žurba u istrazi može biti uzrok pravljenja propusta koji mogu ugroziti cijeli slučaj. Svjesni smo činjenice da s jedne strane svi žele povratnu informaciju šta se desilo, ali razumijemo i članove komisije koji paze da ne naprave ni najmanji propust tokom istrage", naglasio je Jusko.

Podsjećamo, u padu malog aviona kod Mostara stradali su pilot, troje djece i još jedna mlađa osoba. Školski avion srušio se u južnom dijelu grada kod Aluminijskog kombinata.