Resorno ministarstvo
2

Komisija završila prvu fazu istrage o avionskoj nesreći u Mostaru

Klix.ba
Komisija za provedbu istrage avionske nesreće koja se desila u Mostaru, a koju je formiralo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine odmah po saznanju o nesreći, završila je prvu fazu istrage, saopćeno je danas.

Zadatak Komisije je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu sa Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata, Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (Čikaške konvencije) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprečavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

Komisija je okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće, saopćeno je.

Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom, poručili su.

"Ministarstvo drži potrebnim istaći da su jedine zvanične informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću", istaknuto je u saopćenju za javnost.