Ministarstvo privrede KS prima arhitektu za Evropu "po zakonu"

S
Piše: Nedžad Jamaković/Sarajevo-x.com
30.11.2011. u 10:21
0
49
Ministarstvo privrede KS prima arhitektu za Evropu "po zakonu"
0
Ministarstvo privrede KS prima arhitektu za Evropu "po zakonu" Zgrada Vlade Kantona Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Agencija za državnu službu FBiH objavila je 24. novembra pomalo "sumnjiv" konkurs Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.
Brojni su bili pozivi čitatelja, arhitekata i nearhitekata, u našu redakciju u posljednjih nekoliko dana, budući da je svima bilo čudno isto - jedan od uslova konkursa raspisanog za prijem stručnog savjetnika za evropske intergracije bio je završen Arhitektonski fakultet.

Čudno je utoliko što je u opisu poslova ovog radnog mjesta, između ostalih, bavljenje programima i fondovima Evropske unije i razvoj regionalnog partnerstva, priprema projekata iz oblasti privrede u KS, saradnja sa predstavništvom KS u Briselu, unapređenje sistema upravljanja kvalitetom itd.

Pojašnjenje smo zatražili iz prve ruke, Ministarstva privrede KS, ali nam je ministar Rusmir Sendić odlučio ponuditi neki treći odgovor. Nas je, logično, interesovalo da li se možda radi o poznatom kandidatu, namještenom konkursu, odnosno, željeli smo pojašnjenje zašto Ministarstvu treba baš savjetnik arhitekta za evropske integracije, ali smo kao odgovor dobili nešto nalik prepričavanju procedure raspisivanja konkursa i ostali uskraćeni za konkretno objašnjenje.

Ministar Sendić je potpisao odgovor u kojem je naveo kako je njegovo Ministarstvo uputilo zahtjev Agenciji za državnu službu FBiH za popunu upražnjenog mjesta, a Agencija potom objavila konkurs u dnevnim novinama. Dodao je kako se "na javni konkurs mogu prijaviti zainteresovani kandidati koji ispunjavaju objavljene, odnosno tražene uslove, koji su identični za sve kandidate".

Također, nije zaboravio napomenuti da pored navedenih uslova poseban značaj ima i pokazano stručno znanje prilikom polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita, nakon čega komisija za izbor, koju imenuje Agencija za državnu službu FBiH, utvrđuje listu kandidata koji su prošli javni konkurs.

Uspio je ministar Sendić popuniti list papira svojim odgovorom, ali nije ničim uspio odgovoriti na naša pitanja: je li kandidat već poznat, je li konkurs namješten i zašto Ministarstvu treba baš savjetnik arhitekta za evropske integracije. Ili možda jeste?


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: